Joi12082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home In Exclusivitate Exclusiv Cultura Scriitori israelieni față în față cu cititorii lor” – dublă lansare de carte la sediul ICR Tel Aviv, 25 iulie 2019

Scriitori israelieni față în față cu cititorii lor” – dublă lansare de carte la sediul ICR Tel Aviv, 25 iulie 2019

Afis eveniment ICR Tel Aviv 25 iulie 2019Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 25 iulie 2019, o dublă lansare de carte intitulată „Scriitori israelieni față în față cu cititorii lor”, în cadrul căreia vor fi prezentate volumele „A patra fiică” de Madeleine Davidsohn (Editura Hasefer, 2019) și „Râvnesc la o lume” de Adina Rosenkranz-Herscovici (Editura Saga, 2019).

Ambele autoare fac parte din Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și sunt membre marcante ale comunității românești din Israel.
Evenimentul, în limba română, va fi moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv. Prima parte a evenimentului va fi dedicată poeziei, accentul fiind pus pe opera dnei. Adina Rosenkrantz-Herșcovici, despre care va vorbi Adrian Grauenfels, editor al volumului apărut la Editura Saga, urmat de actorul Ilan Shani care va recita cateva poezii. Cea de-a doua parte a serii va fi consacrată activității literare a dnei. Davidsohn și a ultimului său roman, „A patra fiică”, din care va face o scurtă lectură. Ion Știubea, colaborator al Radio România Internațional, traducător și corespondent din Israel pentru Radio România, va face o prezentare a cărții.
Madeleine Davidsohn, născută în Dorohoi, a emigrat împreună cu familia în Israel în 1973 și s-a stabilit în Haifa. Scriitoare prolifică, aceasta este membră a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (ASILR) și a Uniunii Scriitorilor din România. Totodată, Madeleine Davidsohn este membră fondatoare a Cercului Cultural din Haifa, alături de Biti Caragiale și Franscisca Stoleru. Activitatea sa literară a fost recompensată, de-a lungul timpului, cu diverse premii, dintre care Premiul Fundaţiei Ianculovici - Haifa, decernat pentru literatură sau Premiul Festivalului Naţional de Poezie „Nicolae Labiş” pentru poeziile „Dor” şi „Hotar de ură”, incluse în volumul de versuri „Intrare liberă”, apaărut în 1999 la Editura Minium din Tel Aviv.
Adina Rosenkranz-Herșcovici este, la rândul ei, membră a ASILR și autoare a mai multor volume de poezie și memorialistică, dintre care menționăm „Flirtul meu cu poezia”, volum apărut în 4 limbi (română, franceză, ebraică și italiană) la Editura Familia, în 2014 și „Dadu” – volum de memorialistică, editat inițial în format bilingv – ebraică și română (Ed. BetaPress, Tel Aviv, 2017) și ulterior în română (Ed. Armonii Culturale, Adjud) și ebraică (Ed. Saga, Tel Aviv). Profesoară de limba franceză timp de mai multe decenii, acesta promovează activ pe grupul său de FB, intitulat «Muses-poésie théatre cinéma variétés musicales» (French, Hebrew, Romanian, Italian) diverse articole și creații din domeniului literaturii.

Stiri mai vechi: