Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home In Exclusivitate Exclusiv Interviuri iQuest Cluj, despre motivele boom-ului IT in Cluj-Napoca

iQuest Cluj, despre motivele boom-ului IT in Cluj-Napoca

21Reprezentantii iQuest Cluj-Napoca unul dintre cei mai importanți jucători din industria de software și soluții IT, vorbesc despre dezvoltarea rapida a industriei IT si motivele pentru care tot mai multe companii se hotarasc sa isi extinda afacerile in orasul de pe Somes. Motivul principal: cei peste 100.000 de absolventi pe care ii ofera pietei muncii universitatile clujene.

Adaugând portofoliului său noi servicii şi produse software în domeniul Customer Engagement Commerce și Internet of Things, compania și-a mutat in toamna operațiunile centrului din Cluj-Napoca într-un nou sediu modern de birouri clasa A+ și continuă să angajeze pe toate tehnologiile și specializările.

Clujul are intr-adevar ceva special fata de alte orase mari din tara. A devenit un Silicon Vally al Romaniei. Atrage tot mai multe companii IT internationale, iar acest lucru se datoreaza si Universitatilor care scot pe piata muncii tot mai multi specialisti IT, tineri cu abilitati tehnice deosebite, dornici sa inceapa o cariera care le ofera stabilitate, oporunitate de dezvoltare profesionala si personala si pachete salariale mult peste alte domenii de activitate.27650752 1984582131585117 2085398866 o

161. Cat de dificila este si cum se desfasoara recrutarea in domeniul IT?

"Daca ne uitam la cati experti IT au absolvit universitatile in prezent, in comparatie cu ce se intampla acum 10-15 ani, vedem ca in Cluj avem unul dintre principalii furnizori de forta de munca. De asemenea, multi tineri isi arata interesul pentru IT, incepand o noua cariera. Acest lucru ii determina si pe oameni sa incerce sa se comporte cat mai profesional",spune Jürgen Samuel, CEO iQuest Group.

"Bineinteles, exista si riscuri in ceea ce priveste personalul. Deoarece veniturile expertilor IT depasesc cu mult media celorlalte domenii, ne confruntam cu situatia in care tineri angajati isi iau concediu chiar si pentru un an pentru a putea calatori",subliniaza Andrei Doibani, General Manager Softwear Services.

Daca e insa sa comparam calitatea oamenilor, a abilitatilor lor tehnice, nu este o diferenta intre cei pregatiti in vest si cei care lucreaza in Romania, mai spun reprezentantii companiei.

Compania continuă recrutarea pentru o varietate de poziţii şi roluri, unele mai consacrate, cum ar fi tehnologiile Java, .NET sau Android, dar și pe platforme noi, precum SAP Hybris. Pentru a asigura dezvoltarea continuă a angajaților săi, specialiștii iQuest au parte de programe de managementul carierei, traininguri tehnice și participă frecvent la conferințe de specialitate.

112 Cum gestionati milenialii? Este vorba despre tinerii care au tot mai multe abilitati, dar si pretentii, sunt mereu in cautarea unui loc mai bun...

"Trebuie sa le demonstram ca ne intereseaza si dezvoltarea lor personala. Asa ca le oferim si posibilitatea de a se distra, de a se relaxa, de a interactiona (team building, petreceri). Chiar si in timpul interviurilor de angajare vor intreba despre aceste oportunitati. Daca juniorii vad ca se pot dezvolta si personal, nu doar profesional, atunci ei vor ramane in companie",General Manager Softwear Services.

"Curricula noastra este adaptata atat la nevoile tehnice, sau de business ale angajatilor, cat si la cele de leasure sau personale. Daca au nevoie de abilitati de social networking sau public spreaking, le oferim sansa de a si le dezvolta aici. Investim destul de mult in mentinerea angajatilor in companie

Dar totusi, daca aleg sa plece, ii incurajam in acelasi mod, sa isi urmeze cariera,""a menționat Georgiana Iancu, manager de comunicare.

3. Angajati personal si din Republica Moldova, pe langa cei din Romania si Polonia?

”Nu avem o sucursala in Republica Moldova. Este vorba strict despre factorul geo-politic. Dar avem in companie colegi din Republica Moldova, care au urmat cursurile Universitatii in Cluj, si apoi au ramas sa lucreze aici", a spus Jürgen Samuel, CEO iQuest Group.

5. In ce constau investiție în carierele studenților?

iQuest susține de peste 15 ani programul iQuest University prin care studenții universităților tehnice din Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și Craiova pot învăța să codeze în limbaje de programare cum ar fi Java, .NET sau C++. Prin acest program, studenții își pot dezvolta abilitățile soft și tehnice, necesare pentru a lucra în proiecte complexe de IT. O parte din cursuri sunt susținute la distanță (remote learning) de specialiști iQuest cu experiență, unii dintre ei fiind foști participanți ai programului.

Angajații iQuest sunt implicați activ în susținerea comunităților în care își desfășoară activitatea prin sprijinirea inițiativelor educaționale la nivel local, fie că au legătură cu domeniu IT, fie în general, precum şi a unor iniţiative caritabile. Au fost implicați în proiecte precum Adoptam o Şcoală, Yuppi Camp (tabara pentru copii cu cancer), Fondul Științescu, TEDxSibiu, Little People sau Shoebox. De asemenea, iQuest organizează periodic evenimente dedicate comunității IT unde pasionații de tehnologie au posibilitatea de a împărtăși cunoștințele și ideile pentru a-și susține dezvoltarea profesională.

27399462 1984582158251781 298807785 n4. Despre cladire si nevoia de expansiune.

Noua clădire în care cei 350 de specialiști iQuest Cluj dezvoltă soluții IT pentru clienți internaţionali este una dintre cele mai eco-friendly construcții din România și este situată în imediata apropiere a centrului orașului. Mutarea în acecastă clădire de 4 etaje, din care iQuest ocupă momentan 2, a fost un pas strategic pentru companie, care sa permită o expansiune în următorii ani fără schimbarea locaţiei.

Clădirea are aproximativ 1800 mp pe etaj, iar fiecare nivel permite acomodarea a 200 de persoane. Etajul superior și atriumul sunt noi, însă structura fostei fabrici s-a păstrat. Asta a permis crearea de spații de birouri cu o înălțime generoasă pe fiecare etaj și amenajarea de zone de relaxare mai inedite.

Astfel, angajatii isi pot lua pauze pentru a juca ping-pong, a colora, a citi o carte buna, sau pur si simplu pentru a trage un pui de somn.