Lun10032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Social CIA: Bin Laden - Publicarea jurnalului!

CIA: Bin Laden - Publicarea jurnalului!

osama-bin-ladenCum a ajuns liderul Al-Qaida la concluzia că Occidentul este „decadent”!

Peste 460.000 de documente adunate din casa în care Bin Laden a fost ucis au fost publicate de CIA. Printre acestea se numără și jurnalul liderului Al-Qaida, care a fost ucis, în 2011, în urma unui raid al forțelor speciale americane, în Abbottabad. În acest jurnal, liderul grupării teroriste care a comis atentatele de la 11 septembrie 2001 vorbește despre o vizită în Marea Britanie.Peste 470.000 de documente au fost publicatre de CIA „în interesul transparenţei şi pentru a sprijini opinia publică în a înţelege fenomenul al – Qaida şi pe Bin Laden”. Printre acestea se numără și jurnalul personal, fișiere vidoe și audio, inclusiv o înregistrare cu fiul lui Bin Laden, de la nunta sa.

Jurnalul a fost cel care a captat atenția, însă, căci oferă prima confirmare că Bin Laden a călătorit în Occident. Au mai existat informații în acest sens, însă nicio dovadă clară.

Prima excursie efectuată de liderul Al-Qaida în Occident a fost când era în clasa a șasea și avea 13 ani. El a mers în Marea Britanie pentru a fi supus unui tratament, care nu a fost specificat.


În anul următor, adolescentul, fiu al unui miliardar saudit cu afaceri în domeniul construcţiilor, a stat 10 luni în Marea Britanie, la studii. Bin Laden nu oferă multe detalii în acest sens, însă se pare că a urmat cursuri de limbă engleză la Oxford. În jurnal, Bin Laden prezintă vizitele la casa lui Shakespeare din Stratford – upon – Avon, dar spune că nu a fost impresionat de societatea britanică.

„Nu am fost impresionat şi am constatat că erau o societate diferită de a noastră şi o societate cu principii morale permisive”, mai notează Osama Bin Laden, în jurnal. Astfel, vizitele lui Bin Laden în Marea Britanie l-au făcut pe acesta să ajungă la concluzia că Occidentul este „decadent”.

Jurnalul a fost scris și de fiul lui Bin Laden, Khalid, care a fost și el ucis în urma raidului american. Uneori, cei doi vorbesc între ei, fiul adresându-i anumite întrebări tatălui.

Sursa: libertatea.ro