Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home Actual Actual Politica Adunarea Parlamentară NATO: Preşedintele Klaus Iohannis - "România - aliat responsabil şi un partener de dialog de încredere!"

Adunarea Parlamentară NATO: Preşedintele Klaus Iohannis - "România - aliat responsabil şi un partener de dialog de încredere!"

klaus-adunare-parlamentaraPreședintele Klaus Iohannis a deschis, luni, cea de-a 63-a reuniune anuală  a Adunării Parlamentare NATO.

Șeful statului a declarat în discursul susținut în plenul comun al Parlamentului, unde are lor reuniunea, că România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere.Șeful statului a arătat că actuala sesiune a Adunării Parlamentare NATO vine într-un moment important al NATO, marcat de provocări diverse.

”Ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei din 2014 și a preocupărilor majore de securitate pe care aceasta le-a generat, Alianța a demarat un amplu proces de adaptare. Astfel, NATO a luat măsuri substanțiale de consolidare a posturii sale de apărare și descurajare, precum și de dezvoltare a rolului său în proiectarea stabilității dincolo de granițele sale. În condițiile agravării climatului european de securitate, acest proces a continuat, în 2016 și în 2017, cu o serie de decizii istorice legate de întărirea flancului estic al Alianței, precum și de asumarea unui rol mai vizibil în ceea ce privește provocările din vecinătatea sudică”, a spus președintele.

El a menționat că procesul de implementare a acestor decizii continuă, iar parlamentelor naționale le revine un rol structural în respectarea de către statele membre a angajamentelor asumate, inclusiv în alocarea resurselor necesare apărării.

Temele incluse pe agenda acestei sesiuni reflectă, de o manieră cuprinzătoare, prioritățile la nivel aliat, iar concluziile desprinse și recomandările formulate sunt o contribuție importantă la discuțiile aliate în pregătirea Summitului NATO din 2018.

”România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere, așa cum a demonstrat și până acum. Am devenit un contributor relevant la asigurarea securității în plan regional, în spațiul euro-atlantic și la nivel internațional. Astfel, am alocat 2% din PIB pentru apărare, începând cu acest an pentru cel puțin 10 ani, pe baza acordului pe care l-am propus, ca Președinte al României și al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, la începutul mandatului meu, un acord între toate partidele politice parlamentare.

Din acest procentaj, fondurile destinate achizițiilor majore de echipamente militare în 2017 ajung aproape la 40%. Eforturile naționale în acest sens s-au concretizat prin aprobarea, în luna august, de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, a Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026, după ce în luna mai Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor pentru opt programe majore de înzestrare. De asemenea, România și-a asumat implementarea tuturor țintelor decapabilități agreate în cadrul Alianței”, a arătat șeful statului.


”Avem un aport important la operațiile și misiunile aliate, mai ales la misiunile Resolute Support din Afganistan și la KFOR”

Potrivit președintelui, România și-a asumat rolul de națiune-cadru pentru Brigada multinațională de pe teritoriul său, pe care o voi vizita astăzi împreună cu Secretarul General Stoltenberg. România a lansat, de asemenea, inițiativa numită Combined Joint Enhanced Training, pentru a permite aliaților să-și antreneze trupele în exerciții în toate cele trei componente: terestră, aeriană și maritimă.

”Avem un aport important la operațiile și misiunile aliate, mai ales la misiunile Resolute Support din Afganistan și la KFOR. Astfel, în Afganistan suntem al patrulea contributor ca număr de militari și al doilea din punctul de vedere al forțelor pentru operații speciale. Oferim asistență concretă țărilor partenere atât din vecinătatea estică, cât și din cea sudică. Totodată, participăm la eforturile Coaliției Internaționale împotriva ISIS, România sprijinind astfel, concret, deciziile de creștere a rolului NATO în combaterea terorismului”, a spus Klaus Iohannis, în discurs.

Președintele României a mai spus că este momenbtul întăririi parteneriatelor, transattlantic și dintre membrii Alianței, pentru apărarea colectivă.

Acestea sunt completate de parteneriatele externe, cu statele interesate de menținerea păcii și stabilității. Partaneriatul NATO cu UE rămâne o dimensiune esențială a securității noastre comune”, a mai spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine astăzi în vizită la București, fiind cel mai important invitat al Adunării Parlaentare a NATO.

Șeful NATO se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Ulterior, el va lua parte, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului – Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, la Adunarea Parlamentare a NATO (AP NATO), care va avea loc la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Iohannis și șeful NATO participă la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului, unde şeful statului susține un discurs.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: