Vi12092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Social În România, gazele naturale sunt mai scumpe decât în Germania, Franţa şi Austria!

În România, gazele naturale sunt mai scumpe decât în Germania, Franţa şi Austria!

Gaze-naturaleGazele sunt mai sumpe în România decât în Germania, Franța, Austria sau Polonia, state care nu au producție proprie, dar și decât în Marea Britanie, potrivit unui raport al DG Energy, directoratul pentru energie din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit raportului, România are un preț mediu de import estimat la 18,44 euro/MWh. Alte state au hub-uri de gaze, iar prețurile pe acestea sunt ceva mai mici.


De ce gazele sunt mai scumpe în România decât în Franța și Germania

În Franța, prețul gazelor este de 15,75 euro/MWh, în Germania ”aurul albastru” se tranzacționează la 15,9 euro/MWh. De asemenea, țara noastră are prețuri sub Ungaria (17,91 euro), Polonia (17,08 euro), Cehia (16,04 euro), Slovacia (17,71 euro), Marea Britanie (15,08 euro).

În Bulgaria, gazul se tranzacționează cu 18,19 euro pe fiecare MWh, iar în Grecia gazele importate sunt 16,78 euro/MWh.

Cele mai mari prețuri se regăsesc în Finlanda (23,39 euro), Estonia (19,69 euro) și Suedia (19,58 euro).

Datele sunt valabile pentru trimestrul al doilea.

Pentru gazele naturale lichefiate, importurile au alte prețuri, dar nu toate statele din Uniunea Europeană au terminale pentru importul acestora. Numai Spania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Belgia și Lituania se pot lăuda cu astfel de facilități.

Explicațiile pentru aceste prețuri sunt diferite. Dacă estul Europei are ca sursă de gaze numai Rusia, țări precum Marea Britanie, Danemarca și Olanda au producție proprie.

De asemenea, Germania importă atât gaze din Marea Nordului, cât și din Rusia, datorită relațiilor politice apropiate dintre cele două state. De exemplu, Germania cooperează cu Rusia pentru gazoductul Nord Stream, care transportă gaze rusești pe sub Marea Baltică direct din Rusia în Germania, iar acum cele două state vor să realizeze și Nord Stream 2.

Concomitent, relații bune cu Rusia au și Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria și Grecia.

Spania importă prin terminale de gaze naturale lichefiate, dar și din Algeria, acest stat alimentând și Italia.
Românii, scumpire de 6% de la 1 octombrie

Românii plătesc cu 6% în plus de la 1 octombrie pentru gaze, potrivit declarațiilor lui Emil Calotă, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Prețul plătit de populație este reglementat de către ANRE în România. Raportul vizează doar prețurile cu amănuntul, adică tranzacțiile de pe bursele de profil, nu prețul final plătit de consumatorii casnici.

Spre deosebire de marea majoritate a statelor europene, țara noastră își asigură aproape în totalitate din producție internă necesarul de gaze, Romgaz și Petrom realizând aproape întreaga producție a României.

De anul viitor, ar urma să intre în producție și o serie de zăcăminte din Marea Neagră. România are relații politice slabe cu Federația Rusă, iar liderii de la Kremlin amenință voalat țara noastră din cauza amplasării scutului antirachetă de la Deveselu.

Informațiile vin în contextul în care datele Comisiei Europene arată că și electricitatea din România a fost mai scumpă decât în Franța sau Germania.

Sursa: libertatea.ro