Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Business Business News Financiar Asigurarea a milioane de români la preţuri mici!

Asigurarea a milioane de români la preţuri mici!

asigurare-casaConceptul de microasigurare este din ce în ce mai prezent în discuțiile din piața românească de profil.

Motivul? Acestea sunt văzute ca o modalitate rapidă de a ajunge la cei cu venituri mici și mai puțin educați, în condițiile în care țara noastră ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce privește utilizare produselor de asigurare.

Microasigurările, acele poliţe care se adresează, în general, persoanelor cu venituri mici şi cunoştiinţe puţine în domeniul financiar, ar putea reprezenta o soluţie pentru creşterea gradului de asigurare în România, cel mai mic din Europa.  Această părere este împărtăşită în ultima vreme nu doar la nivelul pieţei asigurărilor, ci şi în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.  

Brokerii de asigurare, prin Patronatul Român al Brokerilor ­(PRBAR) au făcut chiar un obiectiv de bază din lansarea şi promovarea acestui tip de produse. O primă propunere în acest sens, PRBAR a lansat-o deja către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi se referă la asigurarea obligatorie a locuinţei.

Recentele furtuni din zona de vest a ţării au readus în discuţie o problemă  mai veche a sistemului de asigurări obligatorii, gestionat de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Este vorba despre numărul de riscuri ce pot fi acoperite prin poliţa obligatorie, adică inundaţie, alunecare de teren şi cutremur. PRBAR propune într-un document transmis ASF ca acestor riscuri să se adauge, sub o formă facultativă reprezentată de produse de microasigurare tot sub umbrela PAID, a riscurilor de furtună, de incendiu şi de inundaţie cu apă de conductă.

De altfel, având în vedere că atât acoperirea este limitată (la 20.000 de euro), dar şi că prima este fixă (20 de euro), poliţa PAD în sine se comportă ca o microasigurare.

Modelul este utilizat în mai multe ţări, cel mai bun exemplu fiind Bulgaria, care, deşi este o ţară mai mică şi mai săracă decât România, are un nivel de asigurare cu mult peste ţara noastră. Exemplele sunt multe la nivel internaţional şi se referă mai ales la ţările unde locuintorii au venituri reduse, cum este şi România.

Ce este o microasigurare şi de ce ar putea fi utilă

Microasigurările, în accepţiunea clasică, sunt poliţe de asigurare dedicate persoanelor cu venituri reduse care vin la un preţ mic, dar şi cu o acoperire limitată. Acestea asigură un minimum de protecţie în caz de daună, dar pot constitui o bază de pornire pentru vânzarea unor poliţe mai complexe, prin atragerea de clienţi care, în mod normal, nu apelează la asigurări.


Totuşi, explică Paul Dumitru, specialist certificate CPCU (Chartered Property Casualty Underwriter), utilizarea lor poate fi cu mult mai amplă. „Mulţi profesionişti din asigurări din România consideră că piaţa nu este încă pregătită să accepte microasigurările, dar nu au existat încă astfel de proiecte care să fie duse până la capăt.

În ciuda scepticismului, cred că piaţa românească are un potenţial destul de mare pentru a avea un succes comercial. Sunt necesare evident toate ingredientele produselor de microasigurare: poliţe simple/marketing adecvat, o înţelegere foarte bună a riscurilor, accesibilitatea preţului, simplitatea plăţii primelor, plata promptă a daunelor, înţelegerea valorii produselor de asigurare pentru clienţi şi modele de business eficiente“, susţine Dumitru. În plus, crede specialistul, pentru a începe astfel de proiecte este nevoie de curaj din partea asigurătorilor şi brokerilor. Există multe poveşti de succes peste tot în lume  (Philippine, Bangladesh, Peru, Maroc, Malawi), iar din aceste experienţe se poate învăţa.

Sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: