Mie07062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Social 5 simptome ale supradozei de cofeină pe care nu ai voie să le ignori

5 simptome ale supradozei de cofeină pe care nu ai voie să le ignori

cum iti dai seama daca bei prea multa cafeaSupradozele de cofeină au devenit un lucru la ordinea zilei în societatea de astăzi. Mulţi adulţi, dar şi adolescenţi şi chiar copii apelează la băuturi energizante, sucuri sau cafea ca să se trezească dimineaţa, să reziste la efort până după-amiaza sau seara pentru a face faţă solicitărilor de zi cu zi.

Subiectul supradozei de cofeină a ajuns de curând şi la ştiri, în urma incidentului tragic prin care David Allen Cripe, un adolescent de numai 16 ani, şi-a pierdut viaţa. Băiatul a suferit un atac de cord după ce a consumat trei băuturi cofeinizate în decurs de câteva ore. Dacă o ceaşcă de cafea este în regulă, ajutându-te să te trezeşti dimineaţa şi să te concentrezi mai bine la treburi, prea multă cofeină poate fi chiar mortală.

Iată cele 5 simptome ale supradozei de cofeină pe care trebuie să le ai în vedere:

 1. Respiraţie accelerată şi senzaţie de sufocare
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Carnegie Mellon, dozele mari de cofeină cresc tensiunea arterială, suprasolicită inima şi provoacă respiraţie superficială şi accelerată. Acest tip de respiraţie privează creierul de oxigenul atât de necesar. Slaba oxigenare a creierului afectează gândirea şi scade abilităţile de concentrare. Iată deci că excesele de cafea mai mult te obosesc decât te trezesc!

2. Tremurături
Dacă eşti băutor de cafea, probabil că nu eşti străin de tremurăturile specifice exceselor. Îţi tremură mâinile şi picioarele, iar anxietatea atinge cote maxime. Ca să înlături eficient aceste simptome, bea câteva pahare cu apă şi mănâncă o gustare uşoară!

3. Ameţeală şi greaţă
Ameţelile, greaţa, diareea şi chiar convulsiile pot apărea în unele cazuri de supradoză de cofeină. În mare parte, greaţa şi ameţeala se datorează deshidratării. Cofeina stimulează însă şi intestinul gros şi tractul digestive, provocând problemele stomacale precum diareea.

4. Accelerarea pulsului cardiac şi palpitaţii
Cofeina accelerază ritmul cardiac, uneori chiar cu consecinţe letale în cazul cardiacilor. Supradozele de cofeină pot însă provoca stop cardiac chiar şi la persoanele sănătoase!

5. Insomnie
O ceaşcă de cafea băută dimineaţa te ajută să te pui pe picioare şi să-ţi începi ziua mai vioi, dar dacă consumi cofeină şi după-amiaza şi seara, nu te mira că ai probleme cu somnul! Chiar şi o singură băutură cofeinizată consumată în partea a doua a zilei poate cauza insomnie, iar cofeina rămâne în sistem destul de mult timp, aşa că efectele ei persistă multă vreme.

Cum să procedezi în caz de supradoză

Dacă crezi că suferi o criză de supradoză, bea câteva pahare cu apă şi ia o gustare uşoară ca să atenuezi simptomele uşoare. Menţine corpul bine hidratat timp de cel puţin 24 ore de la apariţia simptomelor pentru a încuraja eliminarea cofeinei din sistem. Dacă suspectezi că un cunoscut suferă o astfel de criză, cel mai indicat este să suni imediat la urgenţă! vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: