Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Externe Rusia cataloghează România drept o ”ameninţare clară”

Rusia cataloghează România drept o ”ameninţare clară”

Rusia cataloghează România drept o ameninţare clarăRusia cataloghează România drept o ameninţare reală la adresa securităţii, întrucât găzduieşte elemente ”ostile” ale sistemului antirachetă american, şi un avanpost al NATO, potrivit unui oficial de rang înalt al ministerului de Externe de la Moscova, transmite Reuters.

În România, scutul antirachetă a devenit operaţional în mai 2016, iar o a doua parte a sistemului urmează să fie construită în Polonia.

Statele Unite susţin că acest scut trebuie să apere Europa de rachetele balistice dezvoltate de Iran şi nu reprezintă o ameninţare la adresa graniţelor Rusiei.

”Poziţia României şi a conducerii sale, care a transformat această ţară într-un avanpost, reprezintă o ameninţare clară la adresa noastră. Toate aceste decizii… sunt în primul rând direcţionate împotriva Rusiei”, a declarat Alexander Botsan-Harcenko, un oficial de rang înalt din cadrul ministerului de Externe al Rusiei.

De asemenea, acesta a acuzat autorităţile române că utilizează o retorică antirusă. Aceste declaraţii au loc în timp ce NATO a desfășurat mii de soldaţi şi armament greu în Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, precum şi în România.

Reprezentanţii Statelor Unite şi ai NATO susţin că desfăşurarea de trupe este necesară pentru a spori securitatea şi a oferi o garanţie aliaţilor europeni după anexarea din 2014 a peninsulei Crimeea. Însă, Rusia acuză o strategie agresivă la graniţele sale. În același timp, Moscova a desfășurat sute de sisteme de rachete antiaeriene la Moscova în cadrul unor exerciţii de amploare

Nu este pentru prima oară când Rusia atacă România, după inaugurarea sistemului de apărare de la Deveselu. Anul trecut, Vladimir Putin a afirmat că „România s-ar putea găsi în raza de acțiune a rachetelor rusești”.

„V-aţi putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti pentru că găzduiţi elemente ale scutului american antirachetă. Ieri, în acele zone din România nu se ştia ce înseamnă să fii în vizor. Astăzi suntem nevoiţi să luăm anumite măsuri ca să ne garantăm securitatea. Repet, e vorba de represalii. Nu vom face noi primul pas”, a spus președintele rus. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro

Stiri mai vechi: