Lun08152022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Infractional Raport: Parchetul a clasat dosarul deschis de Kovesi pe numele lui Vîntu

Raport: Parchetul a clasat dosarul deschis de Kovesi pe numele lui Vîntu

Raport: Parchetul a clasat dosarul deschis de Kovesi pe numele lui VîntuRaportul lichidatorului judiciar al Băncii Române de Scont, publicat de curând, bancă aflată în procedură de faliment, devoalează faptul că, în anul 2011, Parchetul General, condus la acea dată de Laura Codruța Kovesi, a deschis, pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, un alt dosar penal, în legătură cu BRS, deși pe rolul instanțelor de judecată se afla deja un alt dosar, privind această bancă, instrumentat de DIICOT. Acest nou dosar se adaugă celorlalte dosare începute de procurorii lui Kovesi împotriva lui SOV în perioada 2010-2011, cele mai răsunătoare fiind cel în care Sebastian Ghiță l-a acuzat de șantaj și cel privind favorizarea infractorului Nicolae Popa. Noul dosar BRS a fost clasat, după plecarea Laurei Codruța Kovesi de la Parchetul General, în septembrie 2014, pe motiv că faptele sesizate erau prescrise. Aceste amănunte devin extrem de interesante, în contextul dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță cu privire la modul în care sistemul a încercat, chiar cu ajutorul lui, să-l elimine pe SOV.

În urmă cu o lună, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în calitate de lichidator judiciar al Băncii Române de Scont, a depus pe masa judecătorului sindic de la Tribunalul Brașov raportul în procedură generală de insolvență a băncii. Conform acestui document, de la data deschiderii procedurii falimentului, pentru recuperarea creanțelor și a prejudiciilor ce au fost produse Băncii Române de Scont, “pentru fapte delictuale civile și penale”, au fost întreprinse mai multe măsuri juridice, din care o parte s-au concretizat în acțiuni civile și penale ce au făcut obiectul a 987 de dosare judiciare și extrajudiciare.

Cauza, deschisă în august 2011

În prezent, susține lichidatorul BRS, sunt finalizate 884 de dosare, în sensul că, în unele cauze, s-au obținut titluri executorii pe care lichidatorul le-a pus deja în executare silită. Există, însă, mai multe plângeri penale (în număr de 143) formulate de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, din care o parte au fost conexate la dosarul penal nr. 34/D/P/2005, al DIICOT, dosar finalizat cu trimiterea în judecată a fostului președinte al Băncii Române de Scont, Teodor Nicolăescu, acuzat de delapidarea băncii.

“În acest dosar, ajuns pe rolul Tribunalului București în anul 2010, BRS are calitatea de parte civilă. Procurorul a dispus încetarea procesului penal față de 108 persoane, împotriva cărora au fost formulate plângeri penale de către lichidatorul BRS, deși acestea au avut participație la delapidarea Băncii Române de Scont, prin semnarea unor documente bancare, pe baza cărora s-au efectuat, în mod ilegal, ridicări în numerar, plăți interbancare, toate în interesul grupului de firme Gelsor, patronate de Sorin Ovidiu Vîntu”, se mai arată în documentul citat. Aceste măsuri judiciare au fost infirmate personal de către Laura Codruța Kovesi, prin Ordonanța nr. 1452 din data de 3 august 2011, emisă de Procurorul General al României. Cu ocazia acestei ordonanțe, au fost reluate cercetările penale, fiind constituit, pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un nou dosar penal, cu numărul 879/P/2011.

 

Noul dosar, clasat trei ani mai târziu

Deschiderea acestui nou dosar avea loc în perioada în care Sorin Ovidiu Vîntu era vânat de Parchetul General în cel puțin două dosar penale, constituite după câștigarea celui de-al doilea mandat de președinte de către Traian Băsescu. Este vorba despre șantajul asupra lui Sebastian Ghiță, despre care acesta din urmă susține, în dezvăluirile sale din ultimele zile, că a fost o fabricație, dar și în cel referitor la favorizarea infractorului Nicolae Popa. Tot în 2011, în aprilie, Nicolae Popa a fost extrădat din Indonezia, fiind transportat la București cu un avion privat, plătit de același Sebastian Ghiță, potrivit dezvăluirilor acestuia din urmă.

Noul dosar BRS, care îl viza direct pe Sorin Ovidiu Vîntu, s-a aflat în lucru pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie până în data de 22 septembrie 2014, când Laura Kovesi se afla deja la primul mandat de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Prin Ordonanța procurorului nr. 879/22 septembrie 2014, cauza penală a fost clasată, urmare a intervenției prescripţiei, cu aplicarea art. 5 din Noul Cod Penal, care reprezenta legea penală mai favorabilă.

În raportul întocmit anul trecut, lichidatorul judiciar al BRS susținea că aceasta era opinia procurorului de caz și că, prin emiterea ordonanței de clasare, a rămas nesoluționată latura civilă a dosarului. În aceste condiții, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a formulat mai multe cereri la instanțele civile pentru redeschiderea judecății și continuarea proceselor pe latură civilă în dosarul penal 979/P/2011. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: