Sam09252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Externe Analistul militar Sebastian Sârbu: „Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul”

Analistul militar Sebastian Sârbu: „Deveselu, punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca Iranul”

Analistul militar Sebastian Sârbu: Deveselu punct cheie în proiectul lui Donald Trump de a ataca IranulLuna trecută, Vladimir Putin a spus că Rusia îşi va întări arsenalul nuclear pentru a putea străpunge scutul antirachetă de la Deveselu. Liderul de Kremlin vrea să îl convingă pe Donald Trump să retragă acest scut din România. Conform analistului militar Sebastian Sârbu, Trump are însă gânduri mult mai înalte pentru Deveselu: va fi o piesă importantă în planul de atacare a Iranului.

Ruşii o ţin pe-a lor, în sensul că scutul Deveselu ar fi îndreptat împotriva Moscovei. Explicaţia americană, dar şi românească, este una raţională: este un scut defensiv, adică nu atacă pe nimeni, doar apără. Da, spun ruşii, dar dacă Europa este apărată împotriva rachetelor nucleare ruseşti, Moscova ce superioritate militară şi putere de intimidare mai are pe bătrânul continenet? La acestă întrebare nu a răspuns nimeni, deocamdată.

”Poziţia clară a Statelor Unite care a susţinut că scutul de la Deveselu are un scop defensiv şi nu este îndreptat contra Rusiei, ci contra ameninţărilor Iranului, este o realitate”, ne-a explicat  analistul militar Sebastian Sarbu, vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării diplomat al Misiunii Diplomatice Americane de Relaţii Internaţionale.

Analistul militar spune că miza este mult mai înaltă şi mai pragmatică decât simplul raport de forţe în Europa: lumea occidentală depinde energetic de Iran. Nu numai din punct de vedere al petrolului, care e pe cale de dispariţie, ci şi al importantelor resurse de gaze naturale. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro

Stiri mai vechi: