Dum01232022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Externe Putin l-a sunat pe Obama. Ce teme au dezbătut liderii

Putin l-a sunat pe Obama. Ce teme au dezbătut liderii

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri cu preşedintele american Barack Obama despre conflictele din Siria, Ucraina şi Nagorno-Karabah, relatează The Associated Press.

Putin l-a sunat pe Obama pentru a-l informa în legătură cu rezultatele discuţiilor pe care le-a purtat cu preşedinţii armean şi azer vizând o stabilizare a situaţiei în conflictul din Nagorno-Karabah, a anunţat Kremlinul.

Casa Albă a anunţat, la rândul ei, că Obama s-a declarat pregătit să-şi intensifice eforturile, împreună cu Rusia şi Franţa, în calitate de vicepreşedinte ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de membre ale Grupului de la Minsk de a ajunge la o soluţionare cuprinzătoare a conflictului.

În ceea ce priveşte Siria, Putin a îndemnat la încurajarea opoziţiei siriene moderate de a se dezangaja rapid faţă de Frontul Al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, care nu face obiectul armistiţiului mediat de Statele Unite şi Rusia în Siria, alături de Statul Islamic.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri şi-au reafirmat voinţa de a „consolida coordonarea acţiunilor ruse şi americane în Siria, în sfera militară” şi au insistat asupra importanţei reluării negocierilor de pace.

Casa Albă nu a menţionat vreo coordonare militară mai puternică în prezentarea convorbirii. Însă a precizat că „preşedinţii şi-au confirmat angajamentul de a înfrânge ISIL (acronimul Statului Islamic folosit de administraţia americană) şi Frontul Al-Nusra”.

Ea a notat, de asemenea, că Obama a insitat asupra îngrijorărilor sale cu privire la eşecul regimului sirian de a respecta încetarea ostilităţilor.

„Preşedintele Obama a subliniat importanţa presiunilor Rusiei asupra regimului sirian în vederea unei încetări de durată a atacurilor asupra civililor şi unor părţi ale armistiţiului şi a notat importanţa reangajării depline faţă de condiţiile iniţiale ale armistiţiului”, a anunţat Casa Albă. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro