Lun10032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Diverse Proiect de lege: Săptămână de lucru de patru zile în România

Proiect de lege: Săptămână de lucru de patru zile în România

Aleșii vor ca românii care au un loc de muncă să se poată bucura de cât mai multe zile libere sau chiar să muncească mai puțin. Astfel, la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege prin care, dacă va fi votat, angajații vor avea 3 zile de week-end sau vor munci cu două ore mai puțin.

Concret timpul de muncă pentru salariaţii cu normă întreagă ar urma să fie de 38 de ore pe săptămână, în loc de 40, cât este acum. Astfel, cele două ore ar urma să fie scăzute în ziua de vineri, fără ca angajaţii să aibă de pierdut din drepturile salariale de care se bucură deja. Astfel, vinerea nu se va munci  6 ore ca acum, ci doar 4 ore.

    „Pentru salariaţii cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de şase ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată”, scrie în proiectul de lege. Inițiatorul spune că ar fi un mare beneficiu pentru salariaţi care se vor simţi mai bine şi creşterea productivităţii.

O altă inițiativă prevede ca românii să aibă trei zile libere în week-end, adică acesta să înceapă vinerea și nu sâmbăta cum e acum, dar fără reducerea numărului de ore de muncă pe săptămână.

Concret, durata normală a timpului de lucru ar urma să rămână de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, însă fiecare angajator ar avea libertatea de a stabili cu salariaţii săi o durată uşor modificată. Astfel,dacă cele două părți ajung la un acord, atunci, angajatul ar urma să stea 10 ore la serviciu,urmând ca ziua de vineri să fie liberă, întrucât cele 8 ore de muncă zilnice s-au compensat în cele 4 zile cât a fost la treabă. Această variantă ar însemna acordarea săptămânală a trei zile de repaus, de vineri până duminică. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro