Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Externe Scandalul Hexi Pharma a ajuns în presa internațională. Ce scriu jurnaliștii de la The Guardian

Scandalul Hexi Pharma a ajuns în presa internațională. Ce scriu jurnaliștii de la The Guardian

pre itScandalul dezinfectanților de la Hexi Pharma a ajuns în presa internațională. Jurnaliștii de la The Guaridan au scris un articol amplu, în care comentează că scandalul a explus unul dintre cele mai slabe sisteme de îngrijire medicală din Uniunea Europeană.

“Românii sunt îngroziţi de un scandal de fraudă medicală în valoare de mai multe milioane de euro – în care o companie farmaceutică mare ar fi diluat dezinfectanţi folosiţi în spitale de ani de zile. Este posibil ca sute de oameni să fi fost infectaţi în urma acestui lucru”, scrie The Guardian.

The Guardian notează că scandalul a dus la proteste în mai multe oraşe şi că ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a demisionat după ce testele de laborator au arăta că 10 produse furnizate la peste 150 de spitale au fost diluate şi, în unele cazuri, au devenit inutile.

Jurnaliştii britanici amintesc faptul că directorul companiei vizate a murit într-un accident rutier. “Sinuciderea sau un act criminal nu au fost excluse”, notează publicaţia.

„Oamenii de rând sunt pur şi simplu îngroziţi de amploarea relaţiilor toxice dintre furnizorii de produse medicale şi managerii de spital”, a declarat un profesor universitar din Iraşi, Ioan Milică, în vârstă de 40 de ani, citat de ziar. “Acum, sarcina oficialilor guvernamentali este atât să facă lumină în ceea ce se întâmplă de fapt, cât şi să îndeplinească cererile legate de eliminarea lipsei de onestitate și  corupţiei din sistemul medical public”, a adăugat el.

“Dosarul a expus unul dintre cele mai slabe sisteme de îngrijire medicală din UE”, comentează The Guardian. Britanicii subliniază că țara noastră cheltuieşte 1,7 miliarde de euro anual pentru sănătate – mai puţin decât majoritatea statelor din UE  – şi că are una dintre cele mai mari rate de decese care pot fi evitate: aproape 50%. În fiecare an, zeci de oameni sunt acuzați de corupție în domeniul sănătății, potrivit Direcției Naționale Anticorupție, punctează The Guardian.

Cotidianul aminteşte că scandalul a izbucnit săptămâna trecută, în urma unei investigaţii jurnalistice realizate de Cătălin Tolonan. Britanicii scriu și de demisia ministrului sănătății Patrichiu Achimaș-Caradiu, dar și că premierul Dacian Cioloş a ordonat ca toate produsele Hexi Pharma să fie analizate independent.

Totodată, cei de la The Guardian scriu că “în weekendul trecut, cu o zi înainte să fie adus în faţa magistraţilor pentru acuzaţii de fraudă, Condrea a murit într-un accident rutier”. Cu doar câteva zile înainte de moartea sa, Condrea a cerut insolvența firmei, însă judecătorii au refuzat. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro

Stiri mai vechi: