Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Diverse Claudiu Florică vrea să golească muzeele României

Claudiu Florică vrea să golească muzeele României

goleascaZece ani de procese. Atât însumează lupta moştenitorilor fostului lider comunist Constantin Doncea cu statul român pentru recuperarea a ceea ce se numeşte colecţia de tablouri şi opera de artă „Doncea”, trecută, după 1973, în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Ca şi în cazul retrocedărilor imobiliare ale proprietăţilor naţionalizate după 1948, când proprietarii de drept, sătui de anii pierduţi prin instanţe, au vândut drepturile litigioase unor samsari de case, şi aici un samsar a achiziţionat aceste drepturi, reuşind să smulgă averea „Doncea” din muzeele României. O parte din aceste opere de artă a fost scoasă, în 2014, la licitaţie, fiind vândută cu aproape 270.000 de euro. Cine este personajul care a intrat în posesia drepturilor litigioase asupra operelor de artă din colecţia „Doncea”? După 2012, în procesele civile intentate de moştenitori intră, ca reclamant, nimeni altul decât Claudiu Florică, artizanul afacerii „Microsoft”, creierul întregii operaţiuni prin care Ministerul Comunicaţiilor a achiziţionat faimoasele licenţe software pentru suma de 100 de milioane de dolari. În prezent, pe rolul mai multor Constantin Doncea, împreună cu Claudiu Florică, încă se mai judecă pentru recuperarea altor bunuri şi obiecte de valoare aflate în administrarea statului român.

Claudiu Florică s-a aflat în epicentrul dosarului Microsoft. El a fost exonerat însă anul trecut de DNA de orice vinovăţie, deşi a fost mituitorul personajelor acuzate şi condamnate ulterior în acest dosar. Graţie denunţurilor pe care le-a făcut împotriva „greilor” Elena Udrea, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru, Gheorghe Ştefan ş.a., afaceristul a beneficiat de clemenţa totală a procurorilor şi a rămas şi cu beneficiile financiare ale tran-zacţiilor derulate în scandalul Microsoft.

Donaţie către primărie, confiscată de Securitate

Colecţia completă, inventariată în acest act de donaţie, constă în picturi - peste 100 bucăţi, iconografie - peste 400 bucăţi, cărţi - peste 8.000 volume, piese folclorice diferite - peste precum şi timbre străine, monezi comemorative, decoraţii şi insigne în număr total de peste 50.000 de bucăţi. După revoluţie, moştenitorii lui Constantin Doncea au acţionat statul român în judecată, cerând restituirea acestor bunuri. Potrivit revistei „Historia”, bunurile în cauză făceau parte, la momentul în care au intrat în posesia generalului comunist, din patrimoniul naţional cultural. Toată viaţa, el a încercat să păstreze întreagă colecţia, motiv pentru care, în 1970, împreună cu cea de-a doua soţia, Floarea Doncea, au înfiinţat o casă memorială în comuna Cocu, judeţul Argeş, donând primăriei locale tablouri, lucrări de artă decorativă populară, cărţi rare, monezi şi bancnote cu valoare numismatică, colecţii de timbre şi altele, pentru a fi expuse în această casă memorială. În 1973, Constantin Doncea moare. Familia povesteşte, într-un interviu acordat ziarului „România liberă”, că, imediat după moartea sa, Securitatea a descins acasă la el şi a confiscat toate obiectele de artă, pe care le-au transportat într-un depozit al Muzeului Naţional de Artă, nefiind niciodată expuse publicului. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro