Dum12052021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Infractional Şase întrebări-cheie în dosarul de la Sectorul 2. Pe cine ascund procurorii în cazul primarului Onțanu

Şase întrebări-cheie în dosarul de la Sectorul 2. Pe cine ascund procurorii în cazul primarului Onțanu

cheiePrimarul Sectorului 2 a avut doi interpuși în tranzacțiile prin care a primit mita, spun procurorii DNA. Pe unul îl fac public: avocata Loredana Radu. Pe al doilea îl numesc „o altă persoană” sau „persoana respectivă”. În referat el apare însă ca… inculpat. Un al doilea element misterios este audierea afaceristului Marius Locic. Un al treilea e legat de retrocedarea unei suprafețe de teren de trei ori mai mare decât cea la care se face referire în dosar.

Miercuri, un comunicat al DNA anunța reținerea lui Neculai Onțanu pentru luare de mită. Nu și abuz în serviciu, nimic altceva. Potrivit datelor comunicate, în 2006-2007, Onțanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza Sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. După emiterea titlului de proprietate, inculpatul a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil. În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia.

ÎNTREBAREA NR.1: CINE ESTE INTERPUSUL SECRET?

Potrivit documentelor pe care le deținem, cei 500 de metri pătrați au fost trecuți pe numele Aurel Radu. Surse apropiate anchetei spun că el este nimeni altul decât fostul director Metrorex, om de încredere al lui Onțanu. Un personaj foarte interesant din perspectiva mediului relațional. După izbucnirea dosarelor Microsoft și ANRP 1, cu Gheorghe Stelian protagonist, gașca penalilor se reunea la biroul lui Truică. Erau la reuniunea de urgență Pescariu,Truică, Stelu, Eugen Bejenariu și Aurel Radu. Ascunderea numelui său și în referatul privind arestarea lui Onțanu este cu atât mai dubioasă cu cât el are calitatea de... inculpat! „Tot la 13.11.2007, la același notar, s-a încheiat un alt contract de vânzarecumpărare, redactat tot de inculpata Radu Loredana Claudia, având ca obiect transferul unei suprafețe de 500 mp din același lot către inculpatul (...) cu prețul de 500 euro/mp”, se arată în referat. E greu de înțeles de ce numele unui inculpat este ascuns.

ÎNTREBAREA NR. 2: DE CE LIPSEȘTE URMA BANILOR DE LA INTERPUSUL SECRET?

Informațiile pe care le deținem arată că la trei luni de la intrarea în posesia terenului, Aurel Radu îl vinde unui anume Remus Florin Capotă, în contract înscri-indu-se dreptul de privilegiu al lui Radu pentru suma de 1.100.000 de euro, rămasă de încasat. Prețul total al vânzării îl putem deduce din referatul procurorilor care vorbesc de 2.800 euro/mp, deci 1.400.000. Încă șase luni mai târziu, terenul e ipotecat la bancă pentru 1.890.000 de euro de noul proprietar. Deși se referă la această tranzacție, procurorii nu merg mai departe și nu arată cum au ajuns acești bani de la Aurel Radu la Neculai Onțanu. Inculpatul, așa cum este denumit Aurel Radu, nu a fost întrebat? Nu este parte din dosar? De ce avocata Loredana Radu este ares-tată pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani și Aurel Radu, care a făcut același lucru ca ea, nu? (Potrivit legii, spălarea de bani înseamnă și schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infrac-țiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri și dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni). vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: