Lun08082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Actual Actual Infractional Zegrean: Nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită deciziei CCR privind interceptările

Zegrean: Nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită deciziei CCR privind interceptările

nimeniPreşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită deciziei CCR de a declara neconstituţional articolul din Codul de procedură penală în baza căruia se făceau interceptări de către SRI, el spunând că de la această decizie "nu se schimbă lumea", ci înseamnă doar că "urmărirea penală se va face de către cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică procurorii şi poliţia judiciară".

"Puteţi fi siguri că nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită acestei decizii - nici cei care au fost deja definitiv condamnaţi, nici cei care urmează de acum înainte să fie condamnaţi", a declarat Augustin Zegrean.

Zegrean a mai spus că nu oricine poate cere o revizuire a unei decizii definitive a unei instanţe, ci numai cei care aveau deja invocată o excepţie de neconstituţionalitate.

În ceea ce priveşte dosarele aflate pe rolul instanţelor în care au fost folosite şi interceptări ale SRI, Zegrean a spus: "De la această decizie a Curţii nu se schimbă lumea, ci doar urmărirea penală se va face de către cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică- procurorii şi poliţia judiciară. Noi nu am făcut nimic dezastruos în decizia aceasta. Am înlăturat doar două-trei cuvinte, respectiv «şi alte organe specializate ale statului pentru că nu se înţelegea cine erau aceste organe specizlizate ale statului care făceau interceptări".

Referindu-se la solcitările DNA şi DIICOT de a le fi alocaţi bani pentru a putea achiziţiona aparatură de interceptare, Zegrean a spus că tehnica este a statului român, ci nu a unei instituţii, astfel că poate fi folosită şi aparatura de la SRI de către DNA şi DIICOT.

Zegrean a mai spus că joi Curtea Constituţională va publica o decizie care se referă la situaţiile în care o decizie a instanţei poate fi revizuită: "O să înţelegeţi de acolo în ce situaţii poate fi invocată revizuirea. Cu siguranţă vă spun ce vă spuneam şi la început - nimeni nu poate scăpa ca urmare a acestei decizii. Urmărirea penală s-a făcut şi când nu existau interceptări, urmărirea penală se va face întotdeauna şi cred că legea trebuie să spună cine poată să o facă. Ştiţi că în Anglia nu pot fi folosite interceptările ca probă în proces? Şi nimeni nu a fost condamnat vreodată doar pe o înregistrare. Dacă o înregistrare nu este susţinută de probe, nu poate nimeni să fie condamnat".

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro.

Stiri mai vechi: