Asocierea, profitul și ardelenii: Telemeaua ciobanilor din Mărginime a ajuns pe rafturile Mega Image
- Detalii
- Categorie: Business
- Publicat: Luni, 20 Aprilie 2015 09:45
- Scris de Business Forum
- Accesări: 771
În urmă cu șapte ani, 16 ciobani adevărați de lângă Sibiu au pus bazele unei făbricuțe de procesare a laptelui de oaie, luându-și angajamentul să nu se abată de la tehnologia tradițională de producție. Exact acest atu a propulsat brânza sibienilor direct pe rafturile lanțului de magazine Mega Image, acolo unde telemeaua de oaie a primit ștampila ”Gusturi românești”.
Prima și singura fabrică deținută de către crescători români de ovine a fost înființată în localitatea Socodor, la 50 de kilometri de Arad, acolo unde ciobanii sibieni ”au migrat” și ei cu oile.
Decizia de a procesa singuri laptele de la mioare a fost luată cu unanimitate de voturi de comunitatea sibienilor strămutați, care au dorit ca afacerea lor să aibă un nume reprezentativ: Crisib Lacto. ”Numele pe care îl folosim vine de la alăturarea celor două zone mari de creștere a ovinelor astfel: Cris vine de la Criș pentru că suntem localizați în zona Crișurilor, Sib vine de la Sibiu pentru că suntem din Sibiu și Lacto de la lactatele de calitatea pe care le facem la noi în fabrică”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Branga, administratorul fabricii de brânzeturi.
De la idee de a-și ridica propria fabrică și până la a produce efectiv, ciobanii din Mărginime au avut mult de furcă pentru a aduna banii necesari. Au reușit să acceseze fonduri europene – circa un milion de euro, iar alt milion de euro l-au adus de acasă, convinși fiind că brânza pe care o vor produce își fac face ușor loc pe piața sufocată de importuri.
”Este adevărat că în spatele acestui proiect sunt zile și nopți nedormite, pentru a pune totul la punct. Ne-am dorit o fabrică care să se ridice la cele mai înalte standarde de igienă și calitate”, ne-a vorbit Ioan Branga
Materie primă din stâna acționarilor
Laptele procesat în fabrica de la Socodor provine direct de la stâna celor 16 acționari, iar oile sunt crescute în sistem tradițional, iar calitatea pășunilor pe care pasc animalele se regăsește în gustul bun și proaspăt al brânzei.
“Procesăm laptele de la 30.000 de oi. Laptele pe care îl obținem de la mioarele noaste îl valorificăm în această fabricuță. Avem spre comercializare în jur de 10 sortimente, acum începem cu producția iaurtului de oie, dar facem și telemea de Sibiu, caș proaspăt, brânză de burduf, urdă, cașcaval. Pe zi lucrăm 15.000 litri de lapte de oie și 4-5.000 litri de lapte de vacă. Toate produsele noaste se fac după rețete tradiționale din Mărginime, nu se folosesc conservanți sau arome, adăugăm doar sare, culturi selecționate de bacterii lactice specifice produsului și cheag. Rețetele după care realizăm produsele sunt moștenite din tată-n fiu. Creștem oi și facem telemea încă de când abia învățam să vorbim”, a mărturisit administratorul de la Crisib Lacto pentru Agrointeligența.
Conform producătorului, procesul de fabricare și maturare al brânzeturilor se desfășoară blând și de aceea brânza își păstrează proprietățile ei deosebite.
sursa: adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Unde să porneşti o afacere cu livezi - 24/04/2015 08:01
- INFOGRAFIE Caracatiţa Plahotniuc. Radiografia afacerilor şi averii unuia dintre principalii oligarhi de peste Prut - 23/04/2015 06:29
- De la pasiune la afacere profitabilă. Cum să-ţi construieşti un busines de succes. Fii creativ, timpul valorează bani! - 22/04/2015 07:07
- ANALIZĂ Industria de piese auto, magnetul de investiţii al României - 22/04/2015 06:24
- Decizia radicală a unui manager român care a avut pe mână 500.000 de euro pentru şpăgi, buget anual: „Rezultatul este excepţional” - 20/04/2015 06:49
Stiri mai vechi:
- Afaceri de reacție rapidă: ce îi leagă pe proprietarii RCS&RDS, Dedeman și Banca Transilvania - 16/04/2015 07:04
- 2015, anul în care se cern rafinăriile din România - 15/04/2015 07:55
- Un nou jucător în industria de lux din România - 14/04/2015 09:17
- Ghidul micului antreprenor: Cele mai bune orașe pentru afaceri - 10/04/2015 10:57
- Chinurile mallurilor născute în criză - 09/04/2015 08:51
- De ce există în supermarketuri usturoi din China, roşii din Spania şi ceapă din Olanda? Un fermier care aprovizionează Kaufland demontează teoria conspiraţiei - 08/04/2015 06:26
- Ce s-a ales de celebrele perdele de Paşcani, textilele de cult ale românilor, în comunism: „Erau atât de valoroase, că ajungeau să fie lăsate moştenire“ - 08/04/2015 06:17
- Încasările Samsung în primul trimestru bat toate prognozele analiştilor - 07/04/2015 08:31
- KMG International, fostul Rompetrol Group, îşi anunţă rezultatele financiare. Conferinţa va fi transmisă pe Adevărul Live, începând cu ora 10.30 - 07/04/2015 07:05
- Întoarcere în istorie: ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului va crește exporturile românești de berbecuți, cereale și fructe - 06/04/2015 07:38
- VIDEO Cum a reuşit o învăţătoare de la ţară, din Bihor, să ajungă printre cei mai mari designeri ai lumii, la New York - 06/04/2015 07:27
- Hobby-uri de seră: cât te costă să îți produci legumele preferate - 30/03/2015 07:08
- Lamborghini și d’Avenza promit personalizarea perfectă - 26/03/2015 08:12
- O tanara antreprenoare din America si-a vandut casa pentru visul ei de afaceri. Magazinul online pe care il detine valoreaza acum milioane de dolari - 24/03/2015 09:02
- Romanul care a facut avere din inventia unui japonez si din aroganta lui Gigi Becali. "Cea mai usoara afacere din viata mea" - 23/03/2015 09:33