Ma08092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home In Exclusivitate Latest News Cati bani poti castiga ca sofer Uber in Bucuresti?

Cati bani poti castiga ca sofer Uber in Bucuresti?

p 181334 760x420-00-65Uber, aplicatia mobila ce face din soferi taximetristi amatori, are putine sanse de reusita in Romania daca mentine un tarif de 1,39 lei/km sau daca nu isi atrage soferii cu noi bonusuri. In prima saptamana din martie, Uber a avut un sistem de bonus pentru soferi in weekend, de 440 lei pentru 12 ore iesite in weekend in intervalul 19:00-4:00, spune un sofer Uber.

Uber pentru persoane fizice sau PFA?

Cele mai mici costuri le vei avea ca sofer Uber persoana fizica. Trebuie depusa Declaratia 220 la Fisc, iar statul va avea 16% din cat declari. Ca PFA, cheltuielile sunt mai mari pentru ca trebuie sa iti platesti un contabil, sustine un sofer Uber care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Un calcul rapid ne arata ca un sofer amator, care nu primeste bonus de la Uber, ar putea avea un profit la finalul unei curse de circa 30 - 40% din valoarea acesteia, ceea ce inseamna ca la o cursa de 10 lei, circa 6 km parcursi, va avea un profit de 3-4 lei, doar daca clientul pe care il ia este foarte aproape de unde stationeaza si nu parcurge o distanta mai mare de 2 km. Profitul l-ar putea pierde daca revine de unde a plecat fara un alt client. Soferul Uber spune ca raza de intrare a comenzii (distanta dintre sofer si client) scade saptamanal, pentru ca apar noi soferi in retea si in felul acesta Uber va fi mai profitabil.

"Procesul de recrutare este foarte strict, deja au fost refuzati foarte multi aplicanti. Intr-o saptamana, din circa 400 de aplicanti, au fost selectati 50. Sunt si doamne care vor sa fie soferi Uber. Valoarea minima a unei curse este de 6 lei. Tariful este de 1,39 lei/km. Cred ca tariful nu va ramane acesta, va fi marit incet-incet, altfel nu cred in reusita Uber. In prezent, nu mai exista nici un program de bonus”, a declarat soferul Uber, care face acest serviciu seara si in weekend.
Exercitiu: cat castiga un sofer Uber

Dintr-o cursa de 10 lei (6 km la un tarif de 1,39 lei + 1,39 lei pornire), Uber ia 2 lei (20%), statul mai vrea 1,28 lei din 8 lei (16%), iar soferul Uber ramane cu 6,72 lei (67%) din care scade costul carburantului 3 lei (o masina care are un consum de 8 litri la 100 km in oras va folosi 0,5 litri motorina pentru a parcurge 6 km) si va ramane cu un profit de 3,72 lei (37% din pretul cursei).

Potrivit soferului Uber, “algoritmul de calcul ia in calcul atat distanta bazata prin introducerea punctului de plecare (prin GPS) si destinatia finala (stop cursa) cat si timpul petrecut in trafic”. Ceea ce inseamna ca intr-un ambuteiaj, costul cursei Uber va creste fata de pretul standard pe km. Din informatiile pe care le avem, exemple de curse in km si tariful final, in functie de cat este traficul de aglomerat, tariful pe care il plateste un pasager creste de la 1,39 lei/km la 1,7 lei/km sau chiar 2,6 lei/km, la fel cum este si in cazul taxiurilor obisnuite. Profitul soferului Uber ziua, la 6 km in aglomeratie (2,6 lei/km), va fi de 7 lei in loc de 3,72 lei noaptea.

Clienti Uber exista, soferul nostru, care a preferat sa ramana anonim, a avut seara in timpul saptamanii trei clienti intr-o ora si spune ca aproximativ 50% din clienti se gandesc sa intre in sistemul Uber, dar intai vor sa vada cum evolueaza lucrurile.

Cum arata un client Uber

"Am avut circa 60% clienti doamne si erau foarte incantate. Cred ca 4 sau 5 mi-au spus ca se simt in siguranta pentru ca noi nu vorbim la telefon in timpul mersului, asa cum fac taximetristii. Clientii Uber au intre 20 si 45 de ani, sunt studenti, angajati in domeniul IT, directori de companii, fotbalisti, in general oameni activi care folosec tehnologia", mai spune soferul Uber.

UberX este o platforma tehnologica ce conecteaza in timp real pasagerii cu soferii, oferindu-le posibilitatea sa calatoreasca in siguranta la un cost redus – totul printr-o singura aplicatie. Aplicatia Uber este disponibila pentru smartphone (iOS si Android). Pasagerii trebuie doar sa isi descarce aplicatia, sa isi creeze un cont si apoi, apasand un singur buton, sa porneasca la drum.

sursa: wall-street.ro

Stiri mai vechi: