Lun09282020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Lifestyle Lifestyle News Sanatate Cancerul ovarian, o afecțiune din ce în ce mai frecventă

Cancerul ovarian, o afecțiune din ce în ce mai frecventă

ovarian2Deși este inclus în categoria bolilor rare, numărul persoanelor ce suferă de această afecțiune este din ce în ce mai mare în țara noastră. Află care sunt simptomele care ar trebui să te pună pe gânduri!

Dacă în cele mai multe țări europene se înregistrează în medie 6,1 cazuri la 100 de mii de locuitori, în România numărul femeilor bolnave de această maladie este mult mai mare, respectiv 10,3 cazuri la 100 de mii de locuitori. Acest lucru se datorează atât din cauza slabei informări asupra simptomelor bolii, dar și din cauză că acest tip de cancer este greu de depistat simptomele lui fiind comune cu a altor afecțiuni.

Există diferite tipuri de cancer ovarian :

Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu).
    Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele.
    Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.
 Care sunt factorii de risc

Sunt anumiți factori care ridică riscul de apariție a cancerului ovarian. Cei mai frecvenți sunt vârsta înaintată, femeile peste 50 de ani trebuind să fie mai atente cu sănătatea lor, istoricul familial, menopauza târzie, prima sarcină după 30 de ani și prezența unui cancer de sân.

Ce simptome are

Din nefericire, cele mai multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadii avansate, atunci când șansele de vindecare sunt destul de reduse. Simptomele apar târziu, atunci când boala a avansat, motiv pentru care este indicat să-ți faci măcar o dată pe an un control medical general. Simptomele care ar trebui să te îngrijoreze sunt:

Dureri abdominale sau pelvine
    Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație)
    Modificări urinare
    Sângerări vaginale neobișnuite
    Dureri în timpul contactului sexual
    Pierdere în greutate
    Oboseală, astenie

Cum se diagnostichează

Diagnosticul se pune în urma efectuării unei ecografii abdominale sau transvaginale sau după un RMN. De asemenea, se mai poate efectua o biopsie, în urma căreia să fie analizate probe de țesut tumoral, dar și teste de sânge care să evidențieze prezența unui marker tumoral.sursa:click.ro