Cât de sănătoasă este soia
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 08 Aprilie 2014 15:31
- Scris de Business Forum
- Accesări: 15033
În post, cresc proviziile de pateuri vegetale, mezeluri, chifteluţe, şniţele din soia, dar şi brânzeturi tofu. Soia poate imita gustul cărnii şi ne ajută să ţinem postul mai uşor. Totuşi, este nevoie de unele precauţii.
Soia este o legumă-cameleon care înlocuieşte în perioada postului carnea şi lactatele, fiind bogată în proteine, grăsimi sănătoase Omega-3, minerale, vitamine şi fibre. Gustul plăcut al preparatelor pe bază de soia atrage multe persoane către raioanele destinate produselor vegetale, fie că ţin post sau nu.
O altă parte bună despre soia este că are calităţi terapeutice puse pe seama conţinutului de antioxidanţi, care oferă protecţie faţă de unele tipuri de cancer, cum este cel mamar.
La ce să fim atenţi
Partea mai puţin bună legată de consumul de soia este că această legumă ar putea face rău persoanelor cu alergii la anumite proteine, de aceea se recomandă testări pentru stabilirea intoleranţei. De asemenea, izoflavonele, care pot mima acţiunea hormonilor feminini, ar putea aduce tulburări endocrine, mai ales femeilor aflate la menopauză.
Pentru a evita eventualele probleme de sănătate şi pentru a beneficia de toate calităţile sale terapeutice şi nutriţionale, nutriţioniştii recomandă consumul de una, maximum două porţii de soia de câte 200 grame zilnic.
Citeşte etichetele produselor de post
În post, sunt la mare căutare pateurile vegetale. Ştim însă ce conţin amestecurile care înlocuiesc pateurile de ficat şi mezelurile? Există şi produse care nu au coloranţi sau aditivi, dar pentru asta trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor pe care urmează să le cumpărăm.
Nutriţionistul Corina Zugravu ne dă un indiciu care să ne ajute să alegem produse de calitate în post: „Indic consumatorilor să se uite pe etichetă şi să aleagă acele produse unde soia sau boabele de soia sunt pe primul sau al doilea loc în ingrediente, nu pe cele care au pe primele locuri grăsime, apă şi alte minuni".
Atenţie la E-uri!
„Pate-urile vegetale care conţin E 621, glutamat monosodic, nu sunt indicate copiilor, persoanelor cu glicemia scăzută, cardiacilor şi femeilor însărcinate, pentru că poate provoca dureri de cap, slăbiciune, greaţă, respiraţie dificilă şi modificări de ritm cardiac", scrie în cartea „Noua Ordine Alimentară: Şi noi ce mai mâncăm?" prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Dr. Corina Zugravu, medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti
Soia este foarte sănătoasă şi o porţie (aproximativ 200 g) - două pe zi, în timpul postului, sunt binevenite, pentru că aduc proteine de calitate, vitamine, fitonutrienţi. Soia ca atare, însă, e greu de preparat în casă.
Mai ales la noi, care nu ne bucurăm de o tradiţie în consumul de soia. De preferat ar fi să luăm produse gata preparate, cu toate că eu le-aş recomanda pe cele mai simple, stil tofu sau concentratele proteice deshidratate, pe care să le gătim ulterior noi înşine.
Mâncărurile gata de consum nu că sunt rele, dar pentru a fi cât de cât plăcute de către consumatori, sunt „garnisite" cu foarte multă sare şi grăsime. sursa: clicksanatate.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Primăvara este sezonul alergiei la polen!! - 15/04/2014 08:46
- Problema dezbătută în declarația politică de astăzi este cea a listei medicamentelor compensate. - 15/04/2014 08:08
- FOOD MANIA: Promoție Specială de Paști, 1+1 GRATUIT! - 14/04/2014 14:53
- Ce se întâmplă cu organismul tău când primeşte prea mult zahăr - 08/04/2014 12:55
- Cele mai bune moduri de a te reface după o petrecere - 08/04/2014 12:37
Stiri mai vechi:
- Iaurtul, beneficiu pentru sănătate, cât şi pentru ten - 07/04/2014 08:34
- Vitamine şi minerale care te ajută să slăbeşti - 07/04/2014 08:26
- Mierea în băuturile fierbinţi, o bombă alimentară - 07/04/2014 08:08
- Pepenele roşu, "medicamentul" natural împotriva hipertensiunii - 07/04/2014 07:45
- Mierea, elixirul care ne prelungeşte viaţa! - 04/04/2014 10:20
- O plimbare de dimineaţă, remediu împotriva obezităţii - 04/04/2014 09:50
- Exerciţiile care menţin creierul în formă şi previn Alzheimerul - 04/04/2014 09:46
- Pericolul din farfurie. Ce alimente te pot aduce în şoc anafilactic - 03/04/2014 12:24
- Băuturi care te scapă de constipaţie - 03/04/2014 12:21
- Minunatele beneficii ale boabelor de muştar - 03/04/2014 11:15
- Spasmele musculare. Care sunt cauzele - 02/04/2014 10:38
- Ai un job pe care îl urăşti ? Fă ceva! O slujbă de coşmar îţi poate pune sănătatea în pericol! - 02/04/2014 09:58
- Viaţă lungă şi sănătoasă cu 10 condimente - 02/04/2014 09:35
- Află de ce eşti balonată după prânz! - 01/04/2014 09:24
- 8 alimente pe care le consumăm frecvent, dar care sunt nocive - 01/04/2014 09:02