Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Lifestyle Lifestyle News Cinema După 15 ani, o nouă trilogie The Matrix

După 15 ani, o nouă trilogie The Matrix

the matrixÎn România The Matrix a venit pe 10 septembrie 1999, la aproape o jumătate de an de la lansarea sa în Statele Unite. Cinemagia a văzut filmul de mai multe ori pe marele ecran, ultima oară pe cumplit de incomodele scaune ale cinematografului Bucureşti, într-o sală îngheţată şi cu o aparatură care nu făcea deloc cinste filmului fraţilor Wachowski. Nu a contat: fascinaţia universului adus pe ecran avea aceeaşi intensitate şi era clar, până şi pentru cei mai puţin informaţi dintre spectatori, că premiera făcea istorie. Să vedem ce efect a avut Matrix asupra filmului, la 15 ani de la lansarea sa în cinematografe.

În primul rând, The Matrix a subliniat încă o dată că rostul blockbusterului este nu doar să angajeze cei mai populari actori şi cei mai tari creatori de efecte speciale, ci să ambaleze totul într-o poveste coerentă, convingătoare şi captivantă. Andy şi Lana (pe atunci încă Larry) Wachowski au primit nenumărate acuzaţii de plagiat după lansarea lui The Matrix, dar le aparţine cu totul meritul că au adaptat inspiraţia din diverse surse la un întreg în stare să captiveze publicul mondial.

Nu trebuie să vezi prea multe minute din The Matrix pentru a rămâne cu gura căscată în faţa efectelor speciale inovatoare: în prima secvenţă a filmului Trinity (Carrie-Anne Moss) scapă ca prin minune de urmărirea agenţilor Matricei, nu înainte de a fi protagonista primului moment "bullet time" al filmului. The Matrix a ridicat foarte sus ştacheta efectelor speciale atât pentru fraţii Wachowski, care au simţit nevoia să pluseze o dată cu lansarea sequelurilor The Matrix Reloaded şi The Matrix Revolutions, cât şi pentru marile studiouri de la Hollywood. Franciza a provocat presiuni în industrie, multe dintre filmele de acţiune de la începutul mileniului folosind nu tehnica bullet time şi elaboratele coregrafii de luptă inspirate de filmele de acţiune asiatice.

Popularitatea lui The Matrix a deschis apetitul publicului american şi mondial pentru filmele asiatice, după ce nenumărate articole din presa de specialitate au descris modul cum coregraful Yuen Woo-ping a creat spectaculoasele confruntări corp la corp dintre Neo (Keanu Reeves) şi agenţii Matricei conduşi de redutabilul agent Smith (Hugo Weaving, un actor "condamnat" la un deceniu de roluri negative după apariţia în franciză). Mulţi spun că The Matrix este responsabil pentru succesul din anul 2000 al lui Crouching Tiger, Hidden Dragon/Tigru şi dragon, filmul lui Ang Lee realizat cu doar 17 milioane de dolari, cu încasări de 215 milioane şi câştigător a patru premii Oscar, nominalizat inclusiv la Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor.

Proiecte cu bugete mari precum X-Men, Charlie's Angels, Daredevil şi Equilibrium au fost influenţate direct de trilogia Matrix. Regizorul rus Timur Bekmambetov şi-a dezlănţuit imaginaţia în mega-hitul său Night Watch şi câţiva ani mai târziu foloseşte tehnica bullet time în debutul său american, Wanted, cu James McAvoy şi Angelina Jolie.

Analiştii consideră că succesul trilogiei Matrix, al Stăpânului inelelor şi al prequel-urilor Star Wars au lansat obsesia hollywoodiană pentru trilogii (sau cvadrilogii), multe dintre proiectele noi de la Hollywood obţinând undă verde mai ales dacă exista potenţialul ca filmul original să aibă continuări.

În ceea ce-i priveşte pe fraţii Wachowski, faima mondială obţinută după lansarea trilogiei nu a fost obligatoriu de bun augur. Pentru ei a urmat o lungă pauză, cei doi revenind la regie de-abia în 2008, cu Speed Racer. Schimbarea de ton şi gen nu a impresionat, filmul nereuşind nici măcar să-şi acopere bugetul de 120 de milioane de dolari. Am mai aşteptat patru ani pentru următorul proiect, impresionantul Cloud Atlas, o ecranizare după "inecranizabilul" roman al lui David Mitchell. Fraţii Wachowski revin din nou în atenţie în această vară, cu promiţătorul Ascensiunea lui Jupiter, în care o femeie de serviciu (Mila Kunis) vânată de forţe misterioase este protejată de un războinic extraterestru (Channing Tatum) pentru a afla că ar putea avea un cuvânt de spus în soarta întregului univers.

Nici actorii din trilogia Matrix nu au reuşit să se reinventeze după trilogia Matrix, Keanu Reeves şi Carrie-Anne Moss aproape dispărând din peisajul cinematografic mondial şi revenind sporadic, cu filme ce nu s-au bucurat de succes internaţional.

Există zvonuri că Andy şi Lana Wachowski ar vrea să se întoarcă în universul Matrix, plănuind o nouă trilogie. sursa: cinemagia.ro

Stiri mai vechi: