Viaţă lungă şi sănătoasă cu 10 condimente
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Miercuri, 02 Aprilie 2014 12:35
- Scris de Business Forum
- Accesări: 5632
Există condimente care, folosite la gătitul de zi cu zi, ne ajută să ne întărim sistemul imunitar şi să trăim o viaţă lungă şi sănătoasă. Usturoiul, rozmarinul sau ghimbirul sunt doar câteva dintre secretele longevităţii.
Pe lângă gustul minunat pe care îl conferă mâncărurilor, condimentele ne oferă şi importante beneficii pentru sănătate. „Yahoo! Health" a realizat un top 10 al celor mai bune condimente pentru a trăi o viaţă sănătoasă şi lungă.
1. Cardamonul
Acesta este plin de uleiuri volatile care ajută digestia, impulsionează fertilitatea şi echilibrează glicemia din sânge. În Asia, cardamonul este de foarte multă vreme valorificat pentru proprietăţile sale medicinale, în special pentru capacitatea lui de a creşte circulaţia sanguină şi de a îmbunătăţi energia. În acelaşi timp, în Orientul Mijlociu, acest condiment este considerat un afrodiziac. Cardamonul pare că ajută în cazul astmei şi a bronşitei, având rol şi de antidepresiv.
2. Ghimbirul
Ghimbirul este un antiinflamator natural şi este folosit de mii de ani de chinezi pentru a uşura durerea. Ghimbirul ajută la calmarea greţei, la ameliorarea durerilor provocate de artrită, la durerile de cap sau a crampelor menstruale. Mai ajută şi în cazul durerilor musculare şi poate îmbunătăţi circulaţia sanguină. Este un adaos perfect pentru legume, pentru sosuri, dar şi pentru dulciuri. Ghimbirul capătă o savoare deosebită în ceai.
3. Scorţişoara
Acest condiment gustos este folosit pentru tratarea diverselor boli, inclusiv infecţii cu candida, virusuri intestinale, dureri de dinţi, răceală sau dureri cauzate de artrită. Scorţişoara are proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante şi studiile spun că ar scădea şi glicemia.
4. Turmericul
Acest condiment portocaliu, care apare frecvent în sosurile curry, are puteri antiinflamatoare, antioxidante şi chiar antitumorale. Turmericul conţine o substanţă numită „curcumină" care ajută la îndepărtarea plăcilor ateromatoase de pe vasele de sânge, reducând astfel nivelul colesterolului. Condimentul optimizează funcţionarea insulinei şi protejează creierul.
5. Rozmarinul
Folosit ca tonic pentru creier în medicina tradiţională chineză timp de mii de ani, rozmarinul conţine uleiuri volatile care ajută la stimularea activităţii cerebrale şi măreşte atenţia. Are un conţinut mare de substanţe antiinflamatorii şi antioxidante care protejează ţesutul corpului de acţiunea radicalilor liberi. Unul dintre antioxidanţii din rozmarin, acidul carnosic, a fost scos în evidenţă pentru capacitatea lui de a promova sănătatea ochilor şi de a proteja ţesutul cerebral. Rozmarinul este şi un ajutor digestiv de nădejde.
6. Coriandrul
Coriandrul este un tonic cunoscut de secole, care îţi poate întări sistemul imunitar şi îţi poate calma digestia. Se crede că ar juca un rol şi în tratamentul împotriva infecţiei cu candida, al migrenelor, al răcelilor, al flatulenţei şi a ulcerului. O infuzie de coriandru în apă fierbinte timp de cinci minute va face minuni.
7. Oregano
Această plantă delicioasă este vedeta bucătăriei mediteraneene, bogată în antioxidanţi şi cu proprietăţi antimicrobiene. Atunci când eşti răcit, pune oregano într-un vas cu apă fierbinte şi inhalează vaporii, care ajută la desfundarea nasului. Este foarte bun şi pentru digestie şi previne balonarea.
8. Usturoiul
Acest antibiotic natural este folosit pentru a regla nivelul zahărului din sânge şi pentru a preveni tulburări asociate cu diabetul. Se ştie că scade tensiunea sanguină şi îmbunătăţeşte nivelul colesterolului. Poate că respiraţia ta va suferi, dar inima îţi va mulţumi.
9. Boiaua de ardei
Boiaua de ardei iute conţine capsaicină, substanţă care combate inflamaţia şi uşurează durerile artritei, migrenele şi altele. Ardeiul iute este foarte bun pentru metabolism şi ajută şi inima reducând nivelul colesterolului. În ciuda reputaţiei de „iute ca focul", ardeiul iute ajută la vindecarea ulcerelor sau a durerilor de stomac, dar reglează şi aciditatea, reduce crampele abdominale şi balonarea.
10. Cuişoarele
Un adjuvant digestiv tradiţional în India, cuişoarele sunt o sursă minunată de antioxidaţi şi de fenoli care ajută la combaterea toxinelor şi încetinesc îmbătrânirea celulară. De asemenea, studiile sugerează că un compus din cuişoare numit „eugenol" funcţionează ca inhibitor al plăcilor ateromatoase, protejându-te de atacurile cerebrale asociate cu ele.
Avertisment!
Discută cu medicul înainte de a trata orice fel de tulburare cu ajutorul condimentelor pentru a evita efectele adverse. De exemplu, pentru că usturoiul şi ghimbirul au proprietăţi naturale de subţiere a sângelui, cei care vor suferi o intervenţie chirurgicală sau cei care iau suplimente de subţiere a sângelui trebuie să fie foarte atenţi.
De asemenea, aceste condimente sunt pentru a susţine sănătatea, nu trebuie tratate ca leacuri bune la toate sau înlocuitoare pentru medicamente. Anumite suplimente naturale pot interacţiona cu medicamentele. sursa: adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Pericolul din farfurie. Ce alimente te pot aduce în şoc anafilactic - 03/04/2014 12:24
- Băuturi care te scapă de constipaţie - 03/04/2014 12:21
- Minunatele beneficii ale boabelor de muştar - 03/04/2014 11:15
- Spasmele musculare. Care sunt cauzele - 02/04/2014 10:38
- Ai un job pe care îl urăşti ? Fă ceva! O slujbă de coşmar îţi poate pune sănătatea în pericol! - 02/04/2014 09:58
Stiri mai vechi:
- Află de ce eşti balonată după prânz! - 01/04/2014 09:24
- 8 alimente pe care le consumăm frecvent, dar care sunt nocive - 01/04/2014 09:02
- Pietrele la rinichi: de ce apar şi care sunt semnele de alarmă - 01/04/2014 08:40
- Copilul tău te scoate din sărite? Cum reuşeşti să-ţi păstrezi calmul şi să-l aduci pe calea cea bună - 31/03/2014 10:50
- Ca să ai un ten frumos, trebuie să eviţi anumite alimente. Care sunt acestea - 31/03/2014 10:44
- Femeile care fac sport reduc riscul de a face cancer la sân - 31/03/2014 10:20
- Persoanele cu o alimentaţie bogată în fructe şi legume prezintă riscuri mai mici de crize cardiace sau de accidente vasculare cerebrale - 31/03/2014 10:12
- Greseli care iti saboteaza toate demersurile benefice tenului tau - 28/03/2014 11:28
- Cum îţi dai seama dacă ai ficatul „obosit” - 28/03/2014 11:22
- Porţi balerini sau pantofi cu toc înalt şi subţire? Iată ce rişti să păţeşti - 28/03/2014 11:06
- Unele dintre cele mai banale plante din jurul nostru ne pot ucide. Vezi care sunt - 27/03/2014 10:48
- Sfatul unui medic: ”Mâncaţi dulciuri dacă vreţi să slăbiţi!” - 27/03/2014 10:13
- Cum sa ai o viata linistita si lunga - 27/03/2014 09:53
- Ce boli poţi să ai dacă ţi se strică dinţii repede - 26/03/2014 10:43
- Tinereţe fără bătrâneţe. Ce trebuie să facem ca să trăim mult şi bine - 26/03/2014 10:37