Dum08072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home Lifestyle Lifestyle News Cinema Ungurii ni l-au furat pe Mărgelatu!

Ungurii ni l-au furat pe Mărgelatu!

florin piersicO avea el 78 de ani, vârstă la care alţi colegi de breaslă se bucură, în linişte, de anii de pensie, şi chiar circulă bârfe despre o retragere în glorie a marelui artist, însă Florin Piersic nu poate sta departe de Măria sa, publicul. Joacă în piesa "Străini în noapte", pregăteşte spectacolul "Diavolul şchiop", alături de maestrul Radu Beligan (95 de ani), şi, surpriză!, a primit un rol într-o peliculă de lungmetraj, care se filmează în prezent în Ungaria. Bucurie mare pentru Florin, în condiţiile în care după 1989 regizorii români l-au cam ocolit. Ca să nu se bucure duşmanii de răul lui, înainte de vreme, "Mărgelatu" le trimite vorbă, prin intermediul Libertăţii, că este sănătos tun şi cu mare poftă de muncă.

Florin Piersic nu se predă cu una, cu două. E greu, după 60 de ani de intensă carieră artistică, doar să stea acasă şi să se uite pe geam, după poştaşul care îi aduce pensia.

Ar fi putut, conform legii, să se retragă din luminile rampei de mai bine de 13 ani, dar nu se satură de această meserie căreia i-a dedicat fiecare zi din viaţă. L-aţi văzut jucând în 60 de filme, în zeci de piese de teatru şi nu v-aţi mai săturat admirându-l în roluri care i s-au potrivit mănuşă.

Nici Florin nu s-a săturat de aplauzele de la finalul fiecărei reprezentaţii. Ele îi dau puterea să meargă mai departe, sunt confirmarea că nu l-a părăsit talentul, că nu a fost uitat, că nimeni nu i-a luat locul. Este impropriu spus, pentru că un al doilea Florin Piersic nu se va mai naşte nici peste 1.000 de ani. E unic.

E al nostru. I se zice "Mărgelatu" sau "Harap Alb", după rolurile pe care le-a interpretat magistral în cele două pelicule intrate pe veci în istoria cinematografiei româneşti.

Cu toate acestea, după Revoluţie, regizorii români de film nu s-au mai înghesuit să-i ofere un rol important. Rar l-am văzut supărat, iar acum e necăjit rău: "Măi, eu sunt supărat, mă! S-a zis despre mine că iau câte 40 de pastile pe zi şi că-s bolnav. Păi, eu sunt sănătos tun, mă!", ne-a spus Florin Piersic, cu tristeţe în glas, tot încercând să găsească în mintea sa numele celui care lansează astfel de bârfe. "Sunt perfect sănătos şi bun de muncă! Nu trebuie să iau pastile!", a mai adăugat el, pe un ton convingător.

Face spectacol şi pe scena de teatru

După ce şi-a spus oful, marele artist ne-a vorbit despre proiectele la care lucrează, ca dovadă că nu are probleme de sănătate: "Sunt în Ungaria, unde filmez, dar zilele trecute am avut spectacol cu piesa «Străini în noapte», la Palatul Copiilor din Bucureşti. Cum să fiu bolnav? Mai repet şi piesa regizată de maestrul Beligan, «Diavolul şchiop», despre viaţa ministrului de externe al lui Napoleon, Talleyrand".

Florin Piersic a fost cu "Străini în noapte" până la Paris, Londra, Toronto, Montreal, Quebec, Bruxelles, dar şi în Israel, la Tel Aviv, Haifa, Hulon. Fanii lui au văzut-o de două ori, de trei ori, pentru că în fiecare zi Florin joacă altfel. Nici o reprezentaţie nu seamănă cu cealaltă. Asta înseamnă adevărata artă, iar Florin Piersic ştie cel mai bine, pentru că a mâncat meserie pe pâine! sursa: libertatea.ro