Cât de nocive sunt pateurile şi ”mezelurile” de post şi care sunt alternativele sănătoase
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 04 Martie 2014 13:14
- Scris de Business Forum
- Accesări: 977
Crenvurşti vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime – carne, lapte şi ouă, şi duc ideea de purificare a organismului în derizoriu.
Multe din ele conţin chiar şi ingrediente "de dulce", sunt destul de scumpe şi chiar au mai multe calorii decât produsele "originale".
"Pateul şi caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare şi plus de asta, au în compoziţia lor albumină sau coloranţi de origine animală", explică prof. Dr. Mencinicopschi.
Brânza tofu, cea mai sănătoasă opţiune din soia
În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi "mezelurile", din cauza conţinutului mare de "E-uri" sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.
"Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse", recomandă prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia, pe care îl puteţi consuma zilnic.
Medicii atrag atenţia că anumite produse sunt de post doar cu numele, pentru că pe etichetă se regăsesc ingrediente "de dulce".
"Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post", atrage atenţia Mencinicopschi.
Singura soluţie ca să nu fiţi păcălit de comercianţi este să verificaţi foarte atent eticheta. Ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post.
E-uri nocive din produsele de post
Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Acesta din urmă este obţinut dintr-o insectă şi, cu toate acestea, se regăseşte în unele produse de post. Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320)-foarte nociv pentru sănătate, caramel (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi este unul din cei mai periculoşi aditivi
Exemple de meniuri pentru cele trei mese ale zilei
Chiar dacă ţineţi post, nu trebuie să renunţaţi la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitaţi să consumaţi câte o felie de pâine la fiecare masă. Ea creşte nivelul glicemiei, ceea ce vă face să vă simţiţi mai sătui şi mai energici.
Diferenţa dintre diversele tipuri de pâine se resimte la nivelul cantităţii de fibre, cea integrală fiind mai bogată la acest capitol.
Spre exemplu, la micul dejun puteţi mânca pâine prăjită cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete, ceea ce vă poate oferi suficientă energie până la prânz.
Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de roşii, măsline şi busuioc. Puteţi apela şi la ciorbele de legume sau de fasole.
Fasolea boabe, lintea, mazărea, cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan oferă aportul necesar de calciu.
Pentru cină, o variantă de meniu este salata orientală sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate şi două felii de pâine prăjită.
Persoanele care suntobişnuite să mănânce foarte multă carne zilnic vor resimţi mai adânc postul, vor avea stări de astenie, eventual modificări ale tensiunii arteriale. Cei antrenaţi, care ţin postul miercuri şi vineri, nu vor avea probleme.
"Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afecţiuni digestive) şi gravidelor", recomandă medicul Adamescu. sursa: doctorulzilei.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Copiii ai căror părinţi fumează au un risc crescut de boli cardiovasculare la maturitate. - 06/03/2014 09:52
- În multe diete este specificat că trebuie consumat o porţie, fie de cereale, fie de legume. Dar cât înseamnă o porţie? - 06/03/2014 09:41
- Laptele - pe cât de sănătos, pe atât de periculos poate fi - 05/03/2014 10:14
- Topul fructelor şi legumelor care conţin cei mai mulţi antioxidanţi - 05/03/2014 09:51
- CUM iti afecteaza tenul, sarea sau zaharul? - 04/03/2014 11:32
Stiri mai vechi:
- Cea mai sănătoasă parte din legumă e aceea pe care o aruncăm - 04/03/2014 10:58
- Deşi este criticată de mulţi specialişti, carnea nu este un aliment nociv pentru organismul uman. - 04/03/2014 10:25
- Eşti mereu obosită? Iată 6 metode naturale care îţi redau energia - 03/03/2014 11:44
- Conţin ingrediente periculoase. Ce spune un expert în nutriţie despre pufuleţi - 28/02/2014 10:51
- 5 moduri în care salatele te îngraşă - 27/02/2014 11:59
- Care trăiesc mai mult, vegetarienii sau carnivorii? - 27/02/2014 11:56
- Romania este in pragul unei epidemii grave. Infectiile au explodat in ultima perioada - 27/02/2014 08:33
- 7 semne ciudate care îţi spun că eşti bolnav - 26/02/2014 11:11
- DE CE este bine să mănânci OUĂ - 26/02/2014 10:34
- Semnal de alarmă: tot mai mulţi copii români suferă de obezitate - 26/02/2014 10:09
- Cum poţi să scapi de insomnie fără pastile de dormit - 25/02/2014 10:59
- Trucuri ca sa iti faci buzele sa para mai voluptoase - 25/02/2014 10:34
- Totul despre „boala adulţilor tineri”. Persoanele tinere şi active sunt predispuse la bolile inflamatorii intestinale - 25/02/2014 10:24
- Şase alimente care îţi distrug inima - 25/02/2014 09:56
- Alimentele care combat bolile de tiroidă - 24/02/2014 10:16