Cea mai sănătoasă parte din legumă e aceea pe care o aruncăm
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Marți, 04 Martie 2014 12:58
- Scris de Business Forum
- Accesări: 977
Este binecunoscut că, în dieta noastră, nu trebuie să uităm de fructele şi legumele proaspete. Însă, uneori, partea din legumă sau din fruct cu cele mai mari beneficii asupra sănătăţii noastre este înlăturată. Mărul îl decojim, aruncăm frunzele sfeclei şi chiar codiţele enervante ale verdeţurilor. Specialiştii însă avertizează că acestea sunt pline de vitamine, antioxidanţi şi, în general, de tot ce e mai bun pentru noi.
Coaja mărului sau a portocalei, frunzele ridichilor sau codiţele verdeţurilor sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanţi şi chiar au un gust bun. „Huffington Post" realizează o listă de şase legume şi fructe de la care preferăm să aruncăm ce e mai bun pentru noi.
1. Coaja mărului
Un antioxidant numit „quercetină" îşi are sălaşul chiar în coaja mărului, oferind beneficii plămânilor şi creierului. Coaja de măr este, de asemenea, mai bogată în fibre decât pulpa fructului.
2. Coaja portocalei
Conform unui studiu din 2004, o substanţă din coaja portocalei sau a altor citrice poate avea efecte benefice asupra colesterolului, chiar mai puternice decât ale medicamentelor prescrise pentru asta. Compuşii cojii citricelor, numiţi „flavonoizi polimetoxilaţi", mai pot avea acţiune protectoare asupra inimii, ţinând inflamaţia şi bolile cardiace la distanţă, conform aceluiaşi studiu. Fii fără grijă, nu trebuie să-ţi înfigi dinţii în coaja de portocală, este de-ajuns să o razi peste felul de mâncare preferat, oferind un gust bun chiar şi salatei.
3. Frunzele sfeclei
Deşi preferăm această plantă pentru rădăcinile ei frumos colorate şi dulci, ea a fost cultivată, la început, pentru frunzele. Aceste frunze de sfeclă sunt o sursă importantă de fibre, de calciu, fier şi altele, plus vitamina A şi K. Gustul lor este jumătate de sfeclă, jumătate de nap.
4. Coaja pepenelui
Pepenele roşu conţine un aminoacid numit „L-citrulină" care, se crede, îmbunătăţeşte performanţele atletice şi uşurează durerea musculară. Însă citrulina, care ajută şi la îndepărtarea nitrogenului din sânge, a fost descoperită şi în coaja pepenelui într-un studiu din 2003.
5. Frunzele napului
La fel ca napul, şi frunzele lui sunt o combinaţie de gust dulce şi iute. La fel ca frunzele sfeclei, şi cele ale napului sunt pline de vitamina A şi K, fiind şi o sursă excelentă de fibre, fier, potasiu şi multe altele.
6. Coaja cartofului
Contrar reputaţiei lui îndoielnice, cartoful are multe să ne ofere. Mai precis, coaja lui este o bună sursă de fibre. Coaja cartofului mai conţine şi vitamina B, C, fier, calciu şi potasiu. sursa: adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- În multe diete este specificat că trebuie consumat o porţie, fie de cereale, fie de legume. Dar cât înseamnă o porţie? - 06/03/2014 09:41
- Laptele - pe cât de sănătos, pe atât de periculos poate fi - 05/03/2014 10:14
- Topul fructelor şi legumelor care conţin cei mai mulţi antioxidanţi - 05/03/2014 09:51
- CUM iti afecteaza tenul, sarea sau zaharul? - 04/03/2014 11:32
- Cât de nocive sunt pateurile şi ”mezelurile” de post şi care sunt alternativele sănătoase - 04/03/2014 11:14
Stiri mai vechi:
- Deşi este criticată de mulţi specialişti, carnea nu este un aliment nociv pentru organismul uman. - 04/03/2014 10:25
- Eşti mereu obosită? Iată 6 metode naturale care îţi redau energia - 03/03/2014 11:44
- Conţin ingrediente periculoase. Ce spune un expert în nutriţie despre pufuleţi - 28/02/2014 10:51
- 5 moduri în care salatele te îngraşă - 27/02/2014 11:59
- Care trăiesc mai mult, vegetarienii sau carnivorii? - 27/02/2014 11:56
- Romania este in pragul unei epidemii grave. Infectiile au explodat in ultima perioada - 27/02/2014 08:33
- 7 semne ciudate care îţi spun că eşti bolnav - 26/02/2014 11:11
- DE CE este bine să mănânci OUĂ - 26/02/2014 10:34
- Semnal de alarmă: tot mai mulţi copii români suferă de obezitate - 26/02/2014 10:09
- Cum poţi să scapi de insomnie fără pastile de dormit - 25/02/2014 10:59
- Trucuri ca sa iti faci buzele sa para mai voluptoase - 25/02/2014 10:34
- Totul despre „boala adulţilor tineri”. Persoanele tinere şi active sunt predispuse la bolile inflamatorii intestinale - 25/02/2014 10:24
- Şase alimente care îţi distrug inima - 25/02/2014 09:56
- Alimentele care combat bolile de tiroidă - 24/02/2014 10:16
- 13 lucruri surprinzătoare pe care le poţi face cu cojile de banană - 24/02/2014 10:01