Ma09292020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home In Exclusivitate Exclusiv Analize Cea mai mare investiţie a Consiliului Judeţean Sibiu din anul 2013 la capitolul cultură: peste 100.000 euro pentru amenajarea scenei Sălii Thalia

Cea mai mare investiţie a Consiliului Judeţean Sibiu din anul 2013 la capitolul cultură: peste 100.000 euro pentru amenajarea scenei Sălii Thalia

IncreaseMelomanii sibieni şi toţi cei care vor participa săptămâna viitoare la deschiderea stagiunii 2013-2014 a Filarmonicii de Stat Sibiu vor avea parte de o surpriză care a fost posibilă datorită sprijinului financiar consistent al Consiliului Judeţean Sibiu, în subordinea căruia se află prestigioasa instituţie de cultură sibiană.

Scena Sălii Thalia a fost reamenajată prin montarea de panouri acustice fixe şi rabatabile, precum şi prin realizarea unei construcţii metalice care a făcut posibilă suplimentarea cu 50 de locuri a capacităţii sălii, care, de la 432 a ajuns la 482 de locuri. Cei care doresc să vadă mai de aproape membrii orchestrei şi instrumentele muzicale, soliştii şi dirijorul, vor avea această ocazie de pe locurile amplasate pe lateralele scenei, această facilitate fiind unică în România.

“Consiliul Judeţean Sibiu şi-a concentrat eforturile financiare spre sănătate şi drumuri, dar a avut în atenţie şi cultura. Filarmonica de Stat Sibiu este o instituţie de marcă, recunoscută şi iubită atât pe plan local, naţional, cât şi european şi am crezut de cuviinţă că merită să beneficieze de cele mai bune condiţii de desfăşurare a activităţii. Iată că Sala Thalia are începând cu noua stagiune o acustică superioară şi poate fi la înălţimea altor lăcaşuri de cultură din Europa şi din lume”, a remarcat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea.

Panourile acustice verticale, din lemn masiv, asigură o serie de reflexii rapide ajutând muzicienii să se audă şi să poată mai bine colabora. Panourile suspendate, uşor convexe, ajută publicul de la parter şi în special din partea din faţă a sălii să perceapă mult mai bine sunetele
Lucrările de amenajare a scenei au început în 15 iulie şi au fost executate de firma BTM Trasnsconstruct SRL Mediaş, valoarea contractului fiind de 473.680 lei cu TVA.

De ce trebuia reamenajata scena?
În urma unei expertize acustice, realizată în anul 2012 de către Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting Bucureşti SRL din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, s-a constatat că există un decalaj între sunetele din orchestră. Această neuniformitate este percepută de toţi membri orchestrei, precum şi de public. Pianul şi corzile se aud prea slab, în timp ce grupurile din spate – percuţie, suflători alamă se aud prea puternic. Totodată, calitatea audiţiei în sală este mai bună în spate şi la loja a II-a şi mai slabă către scenă şi la lojile laterale de la parter. Această situaţie necorespunzătoare a scenei este cauzată de pereţii laterali paraleli şi prea depărtaţi, de peretele cilindric-concav din spate şi de reflexiile din tavan care sosesc cu oarecare întârziere şi nu au o direcţie predominantă spre sală.