Mie09282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Valori autentice românești promovate în rândul tinerilor clujeni, în anul Centenarului

.spectacolCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, a derulat primul eveniment din acest an al proiectului educativ derulat în școlile din județ cu scopul de a transmite tinerei generații adevăratele valori ale patrimoniului cultural imaterial


            „Este o inițiativă mai mult decât lăudabilă prin care Centrul Creației Populare marchează așa cum se cuvine Anul Centenarului. Ceea ce e cu adevărat important e faptul că acest ambițios proiect va genera efecte benefice pe termen mediu și lung, reapropiind tinerii de cultura tradițională autentică și de valorile spiritului românesc“ a declarat Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.
            Astfel, joi, 25 ianuarie a.c., la Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca a avut loc primul eveniment din anul 2018 al proiectului oferit de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a instituției, dirijor prof. Ovidiu Barteș. În sala festivă a instituției de învățământ, de la ora 12:00, elevi din mai multe clase, însoțiți de profesori și de directoarea liceului, au aflat de la consultanții artistici ai Centrului Culturii Tradiționale, Ioana Breda Morar și Grigore Sâmboan, amănunte despre componența unei orchestre și despre istoricul instrumentelor populare. De asemenea, membrii Orchestrei „Cununa Transilvană”: Ioan Baciu - contrabas, Laurențiu Țiple - braci, Sergiu Ghimpu - acordeon, Sergiu Cebotari și Andrei Oșan - clarinet, caval, fluier, saxofon, Aladar Pusztai - chitară, Claudiu Cotârlă - vioară, vioară cu goarnă, Daniel Istrate, Alin Roman Veronica Costantin, Ciprian Istrate, Tudor Căucean - vioară, dirijor prof. Ovidiu Barteș, au exemplificat modul în care se cântă la fiecare instrument și au prezentat mai multe suite instrumentale din diverse zone folclorice ale țării.
În fața elevilor au evoluat și interpreții de muzică populară: Mariana Morcan, solistă profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană” și reprezentantă a zonei Munților Apuseni, Ioana Breda Morar - județul Alba, Anamaria Tomoiagă - Maramureșul Istoric și Grigore Sâmboan - județul Bistrița-Năsăud. La final, deoarece s-au împlinit, recent, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, orchestra, împreună cu soliștii vocali și cu elevii, au interpretat cântece patriotice.
Spectacolele folclorice educative, oferite de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, vor continua pe parcursul anului la alte școli din Cluj-Napoca și din județ,  pentru a promova și educa generația tânără în spiritul românesc, autentic și frumos.
Inițiat în urmă cu patru ani, proiectul constă în prezentarea orchestrei populare, în cadrul unor spectacole oferite în parteneriat cu școlile din oraș și din județ. Este, astfel,  prezentată în detaliu, orchestra populară, cu descrierea instrumentelor componente, exemplificări prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument în parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreți de renume din folclorul românesc dar și rapsozi și interpreți de muzică populară. sursa Infopubllic