Mie09282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Rovana Plumb, despre fondurile europene: Guvernarea PSD a reuşit să recupereze şi am ajuns la o absorbţie de 89%

ministrul-muncii-rovana-plumbRata de absorbţie a fondurilor europene pe care România şi-o propune până în anul 2020 este de 72,5% din totalul alocării, iar până în anul 2023 procentajul vizat este 100%, a declarat ministrul propus al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în cadrul audierilor din comisiile reunite din Parlament.


Aş vrea să reamintesc faptul că, pe perioada de programare 2007 - 2013, am avut o rată de absorbţie anuală de 2%, între 2007 - 2012, iar din 2012 până în 2015 guvernarea PSD a reuşit să recupereze şi am ajuns la o absorbţie de 89%. România are la dispoziţie, pentru perioada 2014 - 2020, o alocare de 42,5 miliarde de euro, care este asigurată prin fondurile europene, structurale şi de investiţii şi plăţi directe structurale atât prin Politica de Coeziune, cât şi prin Politica Agricolă Comună. În ceea ce priveşte programele operaţionale, prin Politica de coeziune, care este coordonată de către Ministerul Fondurilor Europene, suma pusă la dispoziţia României pentru a fi cheltuită până în anul 2023 este de 23 de miliarde de euro. În ceea ce priveşte atingerea obiectivului major pe intern, dar şi în contextul atingerii obiectivelor de ţară, aşa cum ne-am angajat în ceea ce priveşte ţintele din Strategia Europa 2020, dar şi a recomandărilor specifice de ţară, ţinta noastră faţă de alocarea de 42,5 miliarde de euro este ca, până în anul 2020, peste 30 de miliarde de euro să intre în România, adică 72,5%, şi 100% până la finalizarea perioadei de programare, adică până în 2023', a spus Plumb.

Potrivit ministrului propus al Fondurilor Europene, pe lista priorităţilor pentru anul 2018 se află: solicitarea la rambursare de la Comisia Europeană (CE) a sumei de 1,7 miliarde de euro, deschiderea tuturor liniilor de finanţare, sprijinirea beneficiarilor şi asistarea acestora pe toată perioada de implementare a proiectelor, un dialog constant cu partenerii sociali, societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale, continuarea procesului de simplificare demarat în 2017.

'Ne propunem ca, în luna februarie, să lansăm un apel către toţi beneficiarii, astfel încât aceştia să poată transmită către Ministerul Fondurilor Europene planuri de simplificare în special în ceea ce priveşte sistemul informatic MySMIS. Intenţionăm ca tot ceea ce este cuprins în Programul de guvernare, în toate domeniile de activitate, plecând de la investiţia în capitalul uman, educaţie, sănătate, cercetare, inovare, mediu de afaceri şi până la infrastructura atât de necesară României, fondurile structurale şi de investiţii să joace un rol deosebit de important. Vom deschide linii de finanţare în Educaţie, iar în februarie apeluri prin care vom acorda burse atât studenţilor care provin din mediile defavorizate, cât şi burse doctorale pentru dezvoltare antreprenorială, în valoare de 400 de euro/student. De asemenea, vom demara o linie de finanţare pentru dezvoltarea antreprenorială în domeniul social, iar pentru mediul de afaceri vom lansa ghiduri pentru digitalizarea serviciilor pentru toate companiile la Registrul Comerţului', a spus Rovana Plumb.

Aceasta a menţionat, totodată, că, până la sfârşitul lunii februarie, autorităţile de la Bucureşti vor transmite Comisiei Europene un plan de măsuri pentru a evita dezangajarea de fonduri europene, dar nu a precizat despre ce sumă ar fi vorba. sursa Capital.ro

Stiri mai vechi: