Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Trump deschide calea naturalizării a 1,8 milioane de imigranţi intraţi ilegal în SUA

donaldPreşedintele Donald Trump va propune Congresului o cale de a accede la cetăţenia americană pentru 1,8 milioane de imigranţi intraţi ilegal în Statele Unite, a indicat ieri Casa Albă, transmite AFP


Acest proces de naturalizare, cu o durată între 10 şi 12 ani, va fi în beneficiul aşa numiţilor 'dreamers' (visători) - sutele de mii de imigranţi sosiţi pe teritoriul SUA pe când erau minori şi protejaţi până în martie prin decretul DACA, semnat de Barack Obama -, precum şi în cel al imigranţilor care nu au beneficiat de acest program.

Donald Trump va cere totodată Congresului o finanţare de 25 de miliarde de dolari pentru construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul. Acest proiect reprezintă una dintre promisiunile de campanie cele mai controversate ale lui Trump, notează AFP. Aceste anunţuri, de joi, sunt punctele centrale ale proiectului privind imigraţia, prezentat de Casa Albă, şi susceptibil, potrivit acesteia, să fie acceptat atât de democraţi, cât şi de republicani, pentru a pune capăt lunilor de confruntări fără rezultat pe acest subiect sensibil.

'Dreamers', în număr de circa 690.000, sunt în prezent protejaţi de un program creat de Barack Obama, numit DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care le permite să lucreze şi să studieze în Statele Unite. Programul DACA îşi propunea să-i ajute pe copiii sosiţi ilegal în SUA împreună cu părinţii lor. Aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program.

Donald Trump a abrogat acest program în septembrie 2017, afirmând că nu este constituţional, şi a dat Congresului termen până în martie să găsească o soluţie. Democraţii au făcut din acest dosar prioritatea lor absolută. Republicanii sunt în general de acord să regularizeze situaţia acestor tineri "dreamers", dar liderul de la Casa Albă cere, în schimbul votului, finanţare pentru construirea zidului promis la graniţa cu Mexicul.  sursa Capital.ro