Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Mediul de afaceri către noul guvern: Lăsați-ne în pace!

 

business211offshoreMediul de afaceri are câteva speranțe și extrem de puține așteptări cu privire la cum va performa viitorul guvern. Cei mai mulți antreprenori și consultanți nu privesc cu ochi buni nici prestanța profesională a miniștrilor, fie ei noi sau vechi, și nici programul de guvernare. Cu toate acestea, mediul de afaceri speră că vor fi luate câteva măsuri simple și vor fi alese adevăratele priorități ale României.

 

Anul trecut, desele schimbări ale legislaţiei fiscale au făcut ca toate planurile antreprenorilor să fie date peste cap. Mai mult, noile legi sunt neclare şi lasă loc la interpretări, iar asta reprezintă o mare vulnerabilitate pentru oricine conduce un business. Prin urmare, mediul de business nu cere taxe mai mici şi tratamente preferenţiale, ci vrea stabilitate şi predictibilitate.

„Îmi doresc ca acest guvern să nu facă nimic din punct de vedere legislativ, să stea să se odihnească vreo doi ani. Să scrie chiar pe site-ul guvernului acest mesaj: «Dacă nu ştii să ajuţi mediul de business, lasă-l în pace!». Americanii au făcut-o“, explică Mihai Marcu, CEO MedLife.

Și Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, consideră că statul mai mult încurcă decât să ajute, iar exemplul pe care îl dă este introducerea plăţii defalcate a TVA. De altfel, aproape toţi oamenii de business chestionaţi de Capital consideră că renunţarea la split TVA este una dintre cele mai importante măsuri pe care trebuie să o ia rapid guvernul. Apoi, toată lumea vorbeşte despre absorbţia fondurilor europene, un subiect extrem de delicat pentru guvernanţi. Deocamdată, în afară de subvenţiile pentru agricultură, absorbţia efectivă a banilor europeni se învârte în jurul unui singur punct procentual. Iar asta se întâmplă după ce deja au trecut aproximativ două treimi din exerciţiul financiar 2014-2020.

Mediul de afaceri consideră că o altă prioritate ar trebui să fie infrastructura. În ultimii trei ani, s-a construit extrem de puţin. Deşi sunt autostrăzi în lucru şi la zeci de kilometri de cale ferată sunt lucrări de modernizare, bugetele mici alocate acestui capitol ne arată că nu avem multe motive de optimism. Nu de alta, dar trebuie păstrat deficitul bugetar sub 3%, lucru care reprezintă o altă prioritate.

„Deşi 2017 s-a încheiat cu o creştere economică semnificativă, cred că principala provocare a anului 2018 va fi încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3%. Spun asta deoarece – parcurgând Legea bugetului– cred că nivelul veniturilor previzionate, în sumă de 141 mld. lei, este unul destul de optimist“, crede consultantul fiscal Dragoş Pătroi.

Cert este că măsurile fiscale luate anul trecut îşi vor face efectul, unul cu siguranţă negativ – abia în acest an. Prin urmare, guvernul va trebui să rezolve o ecuaţie impozibilă: să crească salariile conform legii Salarizării unitare, să gândească o nouă lege a pensiilor şi să aloce bani pentru investiţii. Iar toate acestea să le facă din bani, probabil, mai puţini decât în anul care a trecut. Prin urmare, adevărata prioritate a Guvernului ar trebui să fie păstrarea României pe linia de plutire.sursa Capital.ro