Vi10072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare saluta achizitia realizata de catre BT in cadrul Victoriabank

berdBERD a salutat achizitia realizata de catre Banca Transilvania din Romania a 39,2% din actiunile Victoriabank, o banca cheie din Moldova. Este pentru prima oara dupa 2007 cand o banca straina intra pe piata din Republica Moldova.

In urma acestei tranzactii, care s-a finalizat astazi la Chisinau, Banca Transilvania a devenit cel mai mare actionar al Victoriabank. BERD, care este actionar minoritar, detine impreuna cu Banca Transilvania un pachet majoritar de 66,7% in cadrul bancii din Moldova.

BERD si-a marit participatia in Victoriabank, ajungand la 27,5% in 2016, intr-o incercare de a restabili un nivel eficient al guvernantei corporative si de a atrage un investitor strategic puternic catre a treia cea mai mare banca din Moldova. BERD si-a consolidat participatia prin intermediul unui vehicul investitional, VB Investment Holding, situat in afara Moldovei, care este detinut si controlat de catre Banca.

Banca Transilvania si-a realizat investitia in Victoriabank utilizand acelasi vehicul investitional.

Henry Russell, Director BERD, Institutii financiare, Balcanii de Vest, Belarus, Moldova si Ucraina, a declarat: „Suntem foarte mandri ca am reusit sa atragem un partener strategic puternic precum Banca Transilvania, care sa devina actionar al Victoriabank. Urmatorul pas luat in considerare de catre BERD este repornirea programului de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii din Moldova, prin finantarea Victoriabank, ceea ce ar permite acordarea de imprumuturi pe termen mai lung catre IMM-uri, contribuind astfel atat la cresterea acestora, cat si la crearea de locuri de munca si crestere economica, in general. Consideram ca intrarea pe piata din Moldova a Bancii Transilvania este un pas important catre restructurarea si modernizarea sectorului financiar al tarii.”

Banca Transilvania este a doua banca din Romania in functie de active, BERD fiind actionar minoritar al acesteia.

BERD a reprezentat un finantator important al sistemului bancar din Moldova, insa si-a redus volumul total de creditare acordat sectorului financiar pentru a se concentra pe cele cateva banci active la nivel local, care sunt detinute de actionari transparenti si respecta standardele ridicate de guvernanta corporativa, integritate si performanta financiara sanatoasa. Institutia este pregatita sa reia relatia de afaceri cu bancile care respecta aceste standarde inalte.

BERD este un investitor important in Moldova. Doar in 2017, Banca a investit o suma record de 130 mil. EUR in economia tarii. De la initierea operatiunilor in aceasta tara, BERD a investit in total peste 1 miliard EUR in sectoare precum infrastructura, energie, bancar, industrie, comert si agricultura.