Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

În 2018 suportăm consecinţele consumului galopant de anul trecut

carucior27394cumparaturi2018 a debutat sub aceleași incertitudini politice cu care s-a încheiat şi anul trecut. Toate tensiunile din Parlament şi Guvern au impact negativ de scurtă durată, spun analiştii. Riscurile reale rămân cele externe.

 

«Dacă ne uităm în trecut, vedem că economia a fost influenţată de evoluţia din exterior, iar riscurile cele mai mari tot de acolo vin“, spune Ciprian Dascălu, economist şef la ING România. Practic, ar trebui să avem parte de o catastrofă pe zona internă ca să asistăm la o deraiere semnificativă a economiei. Cum însă atât economia globală, cât şi cea a Uniunii Europene (cu care încheiem trei sferturi din relaţiile comerciale externe) sunt estimate să crească în 2018 mai mult decât anul trecut, nu avem motive majore de îngrijorare.

Aceasta nu înseamnă că oamenii de afaceri nu privesc cu oarecare pesimism anul în curs. Barometrul de opinie realizat de Keysfin relevă că managerii de companii sunt îngrijoraţi de incertitudinile legate de a doua parte a anului, de schimbările din Codul Fiscal şi de „zgomotul“ de pe scena politică.

„Codul Fiscal reprezintă principala preocupare a mediului de business. Schimbările semnficiative din ultima parte a anului trecut şi perspectivele unor noi modificări în acest domeniu ridică cele mai mari semne de întrebare“, arată analiştii KeysFin, care adaugă că mulţi oameni de afaceri şi-au amânat investiţiile şi planurile de extindere din aceste motive.

La toate acestea se adaugă şi scumpirea preconizată a creditării, mai ales după semnalul dat de Banca Naţională a României, care a majorat dobânda de politică monetară la 2%, de la 1,75%. „Cel mai probabil vom vedea un ROBOR la trei luni între 3% şi 3,5% în perioada care urmează“, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România, care a adaugă că mesajul BNR de săptămâna trecută a fost că nu se doreşte o creştere rapidă a dobânzilor la împrumuturi pentru a nu bloca finanţarea investiţiilor. sursa Capital.ro

Stiri mai vechi: