Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Theresa May s-a întâlnit cu Jean-Claude Juncker. Faza a doua a negocierilor în cazul Brexit este tot mai aproape.

Theresa MayFaza a doua a negocierilor în cazul Brexit este tot mai aproape, iar Teresa May se va întâlni cu Jean-Claude Juncker, conform unui comunicat oficial de la Bruxelles.

Totodată, premierul britanic, Theresa May, s-a întâlnit, vineri dimineață, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a anunţat vineri dimineaţă Downing Street, conform Agerpres.

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat vineri că au fost înregistrate „progrese suficiente” cu privire la termenii Brexit-ului, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra.

Revine din acest moment Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în zilele de 14-15 decembrie, să valideze constatarea Comisiei, se precizează în comunicatul executivului european.

Comisia tocmai a decis oficial să recomande Consiliului European că s-au înregistrat progrese suficiente în ce priveşte termenii stricţi ai divorţului”,  a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Theresa May.

„Sunt mulţumit de acordul corect la care am ajuns”, a adăugat Juncker.

„Dacă cele 27 de state membre acceptă evaluarea noastră, noi – Comisia Europeană şi negociatorul şef Michel Barnier – suntem pregătiţi să începem imediat lucrările fazei a doua a negocierilor”, a continuat acesta.

„Cetăţenii Uniunii care trăiesc în Regatul Unit şi cetăţenii britanici instalaţi în UE-27 îşi vor păstra aceleaşi drepturi odată ce Marea Britanie va părăsi UE”, asigură Comisia Europeană.

Theresa May a precizat, la rândul său, că nu va exista o frontieră fizică – care ar presupune puncte de control şi controale vamale – între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor din ultimele zile, şi că Acordul din Vinerea Mare, referitor la procesul de pace din Irlanda de Nord, va fi menţinut.

De asemenea, cetăţenii UE din Marea Britanie „vor putea să continue să trăiască (în această ţară) ca şi până acum”, a declarat Theresa May.

Totodată, negociatorii britanici și europeni ar fi ajuns la un acord privind factura Brexitului. Suma va fi cuprinsă între 45 și 55 de miliarde de euro – mai mare decât cea pe care o doreau britanicii și mai apropiată de cea dorită de europeni, relatează publicația britanică The Daily Telegraph. sursa: libertatea.ro