Vi10072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ce sunt zilele de doliu naţional? Ce obligaţii au instituţiile publice şi când s-a mai decretat doliul naţional?

drapel-doliu-nationalCe sunt zilele de doliu național? Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de Guvern.

Legislația națională stabilește că, în zilele de doliu naţional instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României. Posturile naționale de televiziune își adaptează programele, iar instituțiile publice anulează orice manifestări de genul concertelor sau alte activități culturale sau artistice.n zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei,  și la pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Astfel, este de așteptat ca toate concertele din Târgurile de Crăciun organizate de municipalitate, în aceste zile, să fie anulate.
Când s-a mai decretat doliul național în România

În România, s-a mai decretat doliu național, de către Guvern, pe 18 aprilie 2010 ,când au fost  comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

Un alt moment când s-a decretat doliul național a fost pe 3 august 2007 , la înmormântarea PF Teoctist, dar și pe 8 aprilie 2005 , în ziua  înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea.

A mai fost doliu național pe 14 martie 2004, în memoria cetatenilor români, care au căzut victime ale atentatelor teroriste din Spania, și în septembrie 2001 – dupa atacurile teroriste din Statele Unite.

Recent, s-a declarat doliu național după tragedia din Clubul Colectiv.

La înmormântarea Reginei Ana au fost primele funeralii regale din ultimii aproape 80 de ani. Funeralii regale au mai fost în 3 octombrie 1914, pentru regele Carol I, în 21 februarie 1916, pentru regina Elisabeta, în 25 iulie 1927, pentru regele Ferdinand I și în 24 iulie 1938, pentru regina Maria a României.

Regina Ana, soția Regelui Mihai, a murit în 1 august 2016 și a fost înmormântată pe 13 august 2016, în Catedrala Regală de la Curtea de Argeş.

România este în doliu după ce Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Acesta s-a stins din viață la reședința sa din Elveția. Trupul neînsuflețit al Regelui va fi depus la Castelul Peleș, în Holul de Onoare, a anunțat Familia Regală. sursa: libertatea.ro