Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Se plafonează amenzile cea mai bună veste pentru şoferi

amenzi-soferiMinisterul Afacerilor Interne propune plafonarea valorii punctului de amendă pentru anul 2018 la valoarea din 2017, potrivit unui comunicat al M.A.I.

În ceea ce priveşte amenzile contravenţionale din domeniul rutier, M.A.I a trimis către Ministerul Finanţelor Publice propunerea de menţinere în anul 2018 a punctului-amendă, la valoarea din prezent, respectiv 145 de lei.

În condiţiile în care, conform Programului de Guvernare, în anii viitori sunt preconizate creşteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu genera creşteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetăţenilor, această măsură va fi propusă pentru adoptare în şedinţa de Guvern.

În prezent cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 şi 2.900 de lei, iar în cazul contravenţiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei.

Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în funcţie de numărul punctelor-amendă aplicate, iar valoarea unui punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

În ceea ce priveşte faptele care reprezintă contravenţii acestea vor fi reanalizate anul viitor cu ocazia discuţiilor privind noul Cod Rutier. La nivelul Parlamentului există un proiect de Cod Rutier care, conform discuţiilor purtate cu ministrul afacerilor interne, urmează a fi supus atenţiei specialiştilor din cadrul ministerului.

Măsura plafonării valorii punctului de amendă va fi însoţită de acţiuni cu caracter preventiv în domeniul siguranţei rutiere, prevenirea accidentelor fiind principala prioritate a Poliţiei Rutiere.