Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Europa: Nor radioactiv, din cauza incidentului nuclear produs în Rusia sau în Kazahstan!

Nuclear-radiationPrezența unui nor de poluare radioactivă asupra Europei în ultimele săptămâni indică faptul că undeva în Rusia sau în Kazahstan a avut loc un incident la o centrală nucleară, în ultima săptămână din luna septembrie.

IRSN susține că nu este vorba de un accident la un reactor nuclear, fiind cel mai probabil vorba de o locație în care se tratează combustibilul nuclear sau un centru pentru medicamente radioactive. Francezii transmit, de asemenea, că acest nor radioactiv nu prezintă niciun risc asupra sănătății umane sau a mediului din Europa.

Institutul francez a transmis că nu a putut identifica cu exactitate locația din care a fost eliberat în aer materialul radioactiv, dar pe baza măsurătorilor meteorologice s-a stabilit că cea mai plauzibilă variantă o reprezintă zona de la sud de munții Urali, deci fie Rusia, fie Kazahstanul.

„Autoritățile ruse au declarat că nu sunt conștiente de un accident pe teritoriul lor”, a declarat directorul IRSN Jean-Marc Peres. El a adăugat că institutul nu a fost încă în contact cu autoritățile kazah.

Peres a explicat că în ultimele săptămâni, IRSN și alte câteva institute de securitate nucleară din Europa au înregistrat nivele ridicate de ruthenium 106, un nucleu radioactiv care nu se produce în mod natural, fiind produsul împărțirii atomilor într-un reactor nuclear.

IRSN estimează că cantitatea de ruthenium 106 eliberată a fost mare, între 100 și 300 teraBecquerels, și spune că, dacă un astfel de incident ar fi avut loc în Franța era necesară evacuarea oamenilor care locuies pe o rază de câțiva kilometri în jurul locului în care s-a produs.

Sursa: libertatea.ro