Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Arabia Saudită: Emmanuel Macron - Discuţie în legătură cu situaţia Libanului!

Emmanuel-MacronPreședintele francez Emmanuel Macron efectuează o vizită oficială, neprogramată, în Arabia Saudită, unde urmează să se întâlnească cu liderii saudiți pentru a discuta situația Libanului.

Vizita președintelui francez vine la doar câteva zile după ce premierul libanez, Saad Hariri a demisionat din fruntea guvernului spunând că se teme pentru viața sa.

Macron a spus că va discuta cu liderii saudiți și despre criza din Yemen, acolo unde ONU spune că situația este extrem de gravă după ce coaliția condusă de saudiți a blocat toate căile celor care vor să acorde sprijin umanitar. Blocada a fost impusă luni după ce o rachetă trasă din Yemen către Riad a fost interceptată în apropierea capitalei saudite.

Macron a declarat că va „sublinia importanța stabilității și integrității libaneze”. „Dorința mea este ca toți oficialii politici libanezi să trăiască liber în Liban … ceea ce înseamnă că voi avea o poziție fermă față de toți cei care amenință orice lider”, a explicat liderul de la Elysees.

Președintele francez a adăugat că a luat legătura informal cu Hariri.

Fostul premier libanez a declarat într-o emisiune TV din Arabia Saudită, sâmbătă, că a demisionat din cauza unui complot de presupus de asasinat. Tatăl lui Hariri și fostul prim-ministru Rafik au fost uciși de o bombă în 2005, într-un atac comis de Hezbollah.

Luni, Arabia Saudită a acuzat Hezbollah că a lansat o rachetă din Yemen, care a fost interceptată lângă capitala Saudită Riad, iar o zi mai târziu, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a acuzat Iranul de „agresiune militară directă” prin furnizarea de rachete rebelilor Houthi din Yemen.

Iranul a respins afirmațiile saudite drept „false și periculoase”.

Sursa: libertatea.ro