Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Eveniment - Importanţa Pactului Societar!

Adrian-SterO afacere de succes poate începe cu o idee strălucită, dar și cu doi sau mai mulți co-fondatori care își dedică timpul, eforturile și entuziasmul pentru a-i da formă.

O cu totul altă poveste este haosul care caracterizează procesul efectiv de punere pe picioare a afacerii, motiv pentru care merită să acordați atenție câtorva elemente-cheie, începând cu pactul societar – un fel de contract pre-nupțial dintre fondatori.


Ceea ce se întâmplă, de regulă, în etapa inițială a unei afaceri (hai să o numim “etapa de metamorfoză”) este faptul că cei implicați sunt concentrați pe transformarea ideii într-o afacere propriu-zisă fără a ține seama de un aspect critic – crearea unui algoritm relațional de bază, în forma unui pact societar.
Având un răspuns pentru “de ce”, putem continua să răspundem unui set de întrebări de bază: ce, când și cum.


Ce este un pact societar?


Pactul societar reprezintă un acord cu efect juridic obligatoriu prin care se constituie cadrul drepturilor și obligațiilor acționarilor/asociaților; prin acest acord, acționarii/asociații se pun de acord, în prealabil, cu privire la modul în care trebuie abordate anumite aspecte din viața afacerii, de la drepturile de vot, mecanismele de soluționare a litigiilor, obligațiile de neconcurență și confidențialitate, până la restricțiile privind transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor/părților sociale. Este foarte util de reținut că acest document este diferit de actul constitutiv al unei societăți (care explică regulile de funcționare ale societății), și reglementează pur și simplu relația dintre acționari/asociați.


Când trebuie pregătit un astfel de pact?


Cea mai înțeleaptă abordare este ca, împreună cu ceilalți membri fondatori, să stabiliți de comun acord cum vor funcționa relațiile dintre voi în fazele inițiale ale afacerii. Foarte frecvent, startup-urile sunt reticente în abordarea chestiunilor juridice în acest stadiu, atât din rațiuni financiare (altfel spus, de ce să cheltui bani pentru o problemă care încă nu există), cât și din rațiuni practice (fondatorii manifestă disponibilitate privind rezolvarea unor probleme considerate prioritare).

În ciuda acestor motive, cu cât relațiile între fondatori sunt reglementate mai devreme, cu atât mai bine (există un motiv pentru care contractele pre-nupțiale sunt în mod considerabil mai numeroase decât contractele post-nupțiale). Un aranjament contractual bine gândit și personalizat este una dintre cele mai bune investiții pe care le-ați putea face de la început și care v-ar putea scuti de bătăi de cap considerabil mai mari mai târziu.

Luați ca exemplu cazul lui Eduardo Severin, unul din membrii fondatori mai puțin cunoscuți ai Facebook, care v-ar confirma din proprie experiență că o prezentare clară a drepturilor si obligațiilor este necesară și utilă pe termen lung.


Cum ar trebui să arate un astfel de pact?


În mod obișnuit, un pact societar bine gândit va acoperi aspecte precum: regulile privind admiterea noilor acționari, diferitele strategii de ieșire, politica cu privire la dividende, drepturile de vot, precum și reguli de vânzare-cumpărare (drepturile de preempțiune, condițiile privind emiterea de acțiuni/părți sociale către noii acționari/asociați, drepturi de forțare a vânzării (eng. drag-along rights) sau drepturi de protejare a acționarilor minoritari (eng. tag-along rights).

În calitate de co-fondator, interesul dumneavoastră este obținerea unui aranjament care vă permite să fiți încrezător că drepturile dumneavoastră în cadrul societății vor fi respectate, că veți avea un cuvânt de spus în momentele-cheie ale afacerii, și că veți profita cel puțin la fel de mult ca și ceilalți co-fondatori din activitatea acestei societăți.

Aceste câteva idei reprezintă vârful aisbergului, motiv pentru care vă așteptăm să explorăm detaliile lor în cadrul conferinței care va avea loc în data de 15 noiembrie 2017, la Impact Hub.

În final, e util să aveți în vedere că încrederea sau prietenia dintre co-fondatori reprezintă o bază solidă pentru pornirea unei afaceri, însă niciuna dintre ele nu vă pune la adăpost de eventuale probleme juridice.

Departe de a fi un semn de neîncredere, încheierea unui pact societar reprezintă asumarea unui angajament de a construi o afacere cât mai sustenabilă.