Mie10052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cluj-Napoca: Concert „Romanţa Ne Uneşte”!

romanta-ne-unesteCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, se alătură inițiativei Centrului Cultural pentru Unesco „Cetatea Romanței” Târgoviște, care derulează în această perioadă Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru Unesco.


În cadrul acestui program sunt organizate mai multe concerte de romanţe în zonele istorice ale țării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și care sunt susţinute cu orchestre profesioniste, de către laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi intepreţi de romanţe, din fiecare zonă istorică.


La Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 19.30, la Cinema Victoria și este organizat în parteneriat cu Opera Group Project. Invitaţii evenimentului sunt: Alexandru Mânzat, Alina Mavrodin Vasiliu, Sorin Lupu, Domnica Dologa, Tudor Bărbos, Rodica Pop-Seling, Valer Banciu, Georgeta Plută și Paula Coteț - boboc de Crizantemă.


Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Evenimentul va fi prezentat de Alina Mavrodin Vasiliu, iar intrarea este liberă!


Romanţa reprezintă un gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale ce figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24).

Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a romanţei româneşti pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii Unesco, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi la Comisia Naţională a României pentru Unesco.