Joi12082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Arabia Saudită: Acuzarea Iranului de furnizare a rachetei lansate din Yemen!

bin-salmanFurnizarea de rachete rebelilor din Yemen a reprezentat o „agresiune militară directă a regimului iranian”, a declarat marți printul saudit Mohammed bin Salman bin Abdulaziz.

În primele sale declarații publice privind atacul cu rachete de sâmbătă, bin Salman a spus că vina pentru este a regimului de la Teheran, despre care susține că „a furnizat milițiilor lui huthi din Yemen rachete“.

Prințul moștenitor i-a spus ministrului de externe britanic, Boris Johnson, că acțiunile Iranului „pot fi considerate un act de război împotriva Regatului”.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe al Iranului a respins declarațiile Arabiei Saudite cu privire la atacul cu rachete, spunând că sunt „false, iresponsabile, distructive și provocatoare”, a informat agenția iraniană de știri Tasnim.

Remarcile lui bin Salman au fost cele mai recente din partea regimului saudit care acuză Iranul de faptul că se afla în spatele acțiunilor întreprinse din Yemen și că sponsorizează grupul Hezbollah din Liban, un grup politic și militar șiit care face parte dintr-o alianță pro-Siria în parlamentul libanez.

Iranul și Hezbollah au fost condamnați de fostul premier libanez Saad Hariri că se amestecă în „afacerile interne ale țărilor arabe”. Hariri, un politician sunit, sprijinit de saudiți, și-a anunțat sâmbătă demisia în timp ce se afla la Riad.

”Saudiții nu vor mai face diferențe între Hezbollah și guvernul libanez „, a declarat luni ministrul saudit pentru afacerile din Golf, Thamer al-Sabhan. Hezbollah „a devenit un instrument de moarte și distrugere împotriva Arabiei Saudite și participă la toate actele teroriste din Regat”, a mai spus ministrul saudit. El a adăugat că, bazându-se pe asta, Arabia Saudită va trata libanezii ca fiind „un guvern care declară război”.

Statele Unite consideră că Hezbollah este un grup terorist, dar aripa sa politică este cel mai puternic grup parlamentar din Liban și deține mai multe fortofolii în guvern.

Arabia Saudită acuză Hezbollah de contrabanda cu rachete în Yemen și susține că aceștia au aprovizionat racheta interceptată, sâmbătă, înainte de a lovi aeroportul din Riad. „A fost o rachetă iraniană lansată de Hezbollah de pe teritoriul ocupat de huthi din Yemen”, a declarat ministrul saudit de externe Adel Al-Jubair la CNN. Acesta a adăugat că huthi și Hezbollah sunt doar ramificații ale Gărzi Revoluționare din Iran.

Arabia Saudită a desfășurat o campanie militară de lungă durată în Yemen, în sprijinul guvernului recunoscut pe plan internațional, care a fost alungat din capitală de insurgenții șiiți huthi.

Sursa: libertatea.ro