Vi12092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Profesorul Peter Dahlgren - Primirea Distincţiei "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Bucureşti!

peter-dahlgrenUniversitatea din București va acorda miercuri, 8 noiembrie 2017, titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Dahlgren, unul dintre cei mai cunoscuți experți în științele comunicării.

Ceremonia se va desfășura la Palatul Facultății de Drept (Bd. M. Kogălniceanu, nr. 36-46, București), în sala „Constantin Stoicescu”, începând cu ora 14:00.
Profesorul Peter Dahlgren a marcat evoluţia şi dezvoltarea societăţii şi a mediului științific prin construcțiile teoretice referitoare la rolul mass-media în construirea spațiului public și întărirea democrației.


Importanţa contribuției sale la dezvoltarea științelor comunicării a condus la traducerea în română, între primele titluri teoretice din acest domeniu oferite publicului autohton, a două volume de referinţă, „Jurnalismul și cultura populară” (Polirom, 2001) și „Televiziunea și spațiul public” (Comunicare.ro, 2005). Contribuția adusă de Dahlgren la nivel internațional este evidențiată și prin participarea la peste 30 de conferințe internaționale, în calitate de keynote speaker, precum și prin susținerea a aproximativ 100 de prezentări în cadrul acestora.  


Peter Dahlgren a publicat 7 cărți și 129 de articole și a coordonat 6 lucrări și numeroase alte capitole în diverse volume. Dahlgren a contribuit și la realizarea unor prestigioase enciclopedii în științele comunicării: Encyclopedia of Political Communication, The Sage Encyclopedia of Political Communication, The International Encyclopedia of Communication, Blackwell Encyclopedia of Sociology, International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences.


Opera ştiinţifică a profesorului Peter Dahlgren se individualizează prin efortul de a realiza o sinteză teoretică în măsură să desprindă studiul relației dintre mass-media și spațiul public de cadrul normativ al primei construcții teoretice elaborate de marele filosof german Jurgen Habermas. Întreaga sa operă de cercetare se concentrează pe analizarea seriilor de transformări ale spațiului public, transformări datorate schimbărilor din mass-media: deschiderea sferei publice către forme de exprimare simbolice și lărgirea acesteia prin oportunitățile oferite de Internet.


Profesorul Peter Dahlgren a absolvit cursurile Bucknell University, Pennsylvania (1967) și programele de master de la International Graduate School, Stockholm University (1968) și International Communication, American University (1970). Titlul de doctor în științe sociale l-a obținut în anul 1977 la City University of New York, iar în anul 1985 a obținut abilitarea la Stockholm University.