Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Avertizarea Bancherilor: "Criză în pieţele emergente"!

althea-spinozziBrazilia, Rusia, India și China (statele BRIC) au reprezentat mantra multor companii în ultimii 15 ani.

Termenul „BRIC” a fost inventat de fostul președinte al managementului de active de la Goldman Sachs, Jim O’Neil, în 2001, și de atunci aceste țări au avut parte de o creștere exponențială deși au fost afectate de episoade de volatilitate.

Pieţele emergente (EM) în general au beneficiat de politicile mai aspre ale băncilor centrale din ultimii câţiva ani şi au depăşit aşteptările în mare măsură. De curând, însă, investitorii au adoptat o atitudine de scădere pe măsură ce intrările de fonduri EM au încetinit.

Realitatea este că EM sunt provocate de trei factori specifici: un dolar SUA puternic, preţuri mici ale mărfurilor şi evaluări ridicate.

Deşi dolarul SUA a pierdut 11% faţă de euro de la începutul anului, dolarul continuă să fie cu mult peste nivelul din 2014 şi, în ciuda incertitudinilor politice de la Washington, economia SUA este din ce în ce mai robustă, indicând faptul că, cel mai probabil, USD nu se va întoarce la nivelurile din 2013-2014.

Un dolar SUA puternic, combinat cu o politică din ce în ce mai agresivă şi cu creşteri ale dobânzii de către băncile centrale din pieţele dezvoltate s-ar putea dovedi mortale pentru multe companii şi guverne din pieţele emergente care au profitat de condiţiile favorabile ale pieţei pentru a-şi finanţa operaţiunile curente în USD.


Preţurile mărfurilor se dovedesc a fi şi ele o capcană. De fapt, multe ţări emergente sunt dependente în mare măsură de exportul de mărfuri şi, deşi pare că preţurile mărfurilor se vor redresa marginal în 2018, preţurile tot vor fi sub nivelurile înregistrate la începutul anului 2014.

În ultimul rând, evaluările ridicate ale activelor atât pe pieţele de obligaţiuni, cât şi la burse, au determinat mulţi investitori să iasă din zona lor de confort pentru a găsi oportunităţi cu randamente mai mari în ţările emergente. Acest flux a umflat mai mult valoarea acestor active, făcând ca întreaga regiune să devină „scumpă”.

O regiune scumpă

Pentru a înţelege cum au ajuns EM atât de scumpe, putem să ne uităm la obligaţiunile guvernamentale denominate în USD emise de China săptămâna trecută, când Beijingul a putut să plaseze titluri guvernamentale pe cinci şi 10 ani la +15bps şi +25bps deasupra titlurilor de trezorerie.

În plus faţă de cele de mai sus, incertitudinea politică din pieţele emergente poate reprezenta un risc încă şi mai mare decât cel din Africa de Sud din ultimele câteva săptămâni; condiţiile economice sunt slabe, iar criza politică duce economia ţării şi mai jos. În consecinţă, randamentele au crescut săptămâna trecută şi vor fi volatile în continuare, simultan cu apropierea de momentul Congresului Naţional African, rezultatele nefiind clare.

În Rusia, sectorul financiar dă, în sfârşit, dovadă de slăbiciune, având în vedere că Bank Otkritie caută motive să anuleze obligaţiunile cu scadenţă în aprilie 2019. În acelaşi timp, Russian Standard Bank a declarat că obligaţiunile Russian Standard Ltd. nu sunt legate de bancă, ceea ce a făcut ca investitorii să se teamă de o posibilă pierdere.

Investitorii învaţă că riscurile sunt la fel de mari în străinătate ca şi acasă. Deşi Vestul a putut să-şi limiteze pierderile în urma crizei din 2008, iar acum e în proces de normalizare, „normalul” de azi va fi diferit de ceea ce era înainte de 2008.

Dezamericanizare

Mandatul lui Trump a pus în sfârşit punct acelei situaţii de după cel de-Al Doilea Război Mondial pe care o cunoşteam sub denumirea de „americanizare”. Timp de peste 70 de ani, SUA au condus discuţiile internaţionale şi a format consensul global. Acum, însă, în timp ce lumea se îndreaptă în continuare către o globalizare mai cuprinzătoare, administraţia Trump iese din acordurile internaţional şi are ca scop închiderea aranjamentelor bilaterale benefice.

Administraţia lui Trump creşte, de asemenea, incertitudinea politică, făcând dolarul SUA şi obligaţiunile de tezaur americane mai volatile şi mai sensibile la evenimentele politice şi economice. Dolarul şi obligaţiunile de tezaur americane au fost privite multă vreme ca fiind o investiţie sigură, dar realitatea este că acestea ar putea fi primele active care să devină extrem de nesigure  pe măsură ce se emit în continuare decizii impulsive din Biroul Oval.

Sursa: capital.ro