Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Criza Nucleară Nord-Coreeană: Oprirea deţinerii bombei atomice, de către Kim-Jong-Un!

explozie-nuclearaPentru a zădărnici ambițiile nucleare ale Coreei de Nord e nevoie de o invazie terestră, este concluzia unui document oficial al Pentagonului.

Evaluarea făcută de Pentagon arată că, pentru a distruge complet toate componentele programului nuclear nord-coreean, singura cale este o invazie terestră a țării. Este opinia Statului Major Interarme (Joint Chiefs of Staff, un organism care îl consiliază în probleme de apărare pe președinte) exprimată de amiralul Michael Dumont într-o scrisoare trimisă congressmanului Ted Lieu.Amiralul Dumont a afirmat că, și la o evaluare superficială, operațiunea ar fi extrem de dificilă și a explicat ce ar implica primele ore ale unei astfel de operațiuni.

„Singura modalitate de a localiza și distruge, cu completă certitudine, toate componentele programului nuclear nord-coreean este invazia terestră”, a scris el, ca răspuns da unei întrebări a congressmanului Lieu despre un potențial conflict.

Printre riscurile implicate de o astfel de operațiune se numără și o contralovitură nucleară din partea Phenianului în timpul în care forțele americane încearcă să distrugă facilitățile nucleare bine ascunse și adânc îngropate ale Coreei de Nord. Ceea ce poate fi și mai grav, Phenianul ar putea folosi și arme chimice. Dar, a adăugat militarul, mai multe detalii nu pot fi date decât într-o discuție clasificată.

Democratul Ted Lieu a declarat, alături de alți foști militar ajunși în Congres, că evaluarea Pentagonului este tulburătoare și a avertizat că un astfel de conflict ar putea provoca sute de mii sau chiar milioane de morți în primele câteva zile. El a adăugt că, potrivit evaluării, nu există opțiuni militare adecvate pentru criza nord-coreeană.

Scrisoarea în care se afirmă că invazia terestră ar fi singura opțiune pentru zădărnicirea programului nuclear nord-coreean a fost publicată într-o perioadă în care președintele republican Donald Trump întreprinde un turneu de durată, cu întâlniri la cel mai înalt nivel, în Asia, tocmai pentru a găsi soluții politice în criza nucleară declanșată de ambițiile dictatorului de la Phenian.

Trump a declarat, în urmă cu câteva zile, că Statele Unite nu vor avea altă opțiune decât distrugerea totală a Coreei de Nord, în cazul în care Phenianul va ataca SUA sau pe vreunul dintre aliații săi.


Congressmanul de opoziție Ted Lieu l-a atacat pe președinte spunând că acesta ar trebui să nu mai facă declarații provocatoare, care să pună trupele americane în situații riscante.

Sursa: evz.ro