Vi10072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Paradise Papers: Paradisurile fiscale ale magnaţilor!

paradise-papersO nouă scurgere de informaţii continuă investigaţia Panama Papers, peste 13 milioane de documente indicând legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Documentele la care fac referire jurnaliștii de investigație de la Rise Project arată, potrivit sursei citate, „cât de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar și în lumea corporațiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii”.În documentele secret apar numele miliardarului american Wilbur Ross, ginerele lui Vladimir Putin, precum și consilieri, membri de cabinet și finanțatori importanți ai lui Donald Trump.

„Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acționar a obținut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin”, scrie Rise Project.Investigația denumită Paradise Papers continuă Panama Papers, iar noile „pun în lumină paradisuri fiscale foarte puțin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua și Barbuda, Cook Island dar și Isle of Man și altele”.

Un nume important care apare în noile dezvăluiri este cel al Reginei Elisabeta a II-a. Monarhul investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale. Din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

Ancheta conține dezvăluiri și despre averile unor celebrități precum: Paul Allen (co-fondatorul Microsoft), Madonna sau Bono.

Sursa: libertatea.ro