Sam09182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Crăciun şi Revelion: Zile libere!

zile-libereZILE LIBERE 2017: 25 decembrie pică în 2017 într-o zi de luni.

Astfel, românii vor avea o mini-vacanţă de Crăciun de 4 zile, ţinând cont de faptul că prima şi a doua zi de Crăciun sunt considerate zile libere legale.

Anul trecut, însă Crăciunul a picat într-o zi de duminică, românii având doar trei zile libere: sâmbătă, duminică şi luni (a doua zi de Crăciun).

Acelaşi lucru se întâmplă şi de Anul Nou, când tot patru zile libere vom avea: cele două din weekend şi 1 şi 2 ianuarie, libere de la stat, scrie realitatea.net. Pe lângă zilele de Crăciun şi de Revelion 2017, românii mai o o minivacaţa în 2017: de Sfântul Andrei (joi) şi 1 Decembrie (vineri).

Zile libere 2017: 


- 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei

- 1 decembrie (vineri) — Ziua Naţională a României

- 25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) – Crăciunul

Cele 12 zile libere în 2018 sunt:


- 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paştele
- 1 mai — Ziua Muncii
- 27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Naţională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul


Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, acordarea de timp libernu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în careactivitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „deun spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Sursa: romaniatv.net