Sam09252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Romgaz: Înmagazinarea circa 634 milioane metri cubi de gaze!

romgazRomgaz are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu faţă de obligaţia stabilită prin Ordinul Autorităţii Naţionale de reglementare în Energie.

'Romgaz şi-a îndeplinit obligaţia de stocare gaze conform ordinului ANRE, depăşind chiar cantitatea la care era obligată să stocheze. La ora actuală, Romgaz are înmagazinate 633,83 milioane metri cubi (aproape dublu faţă de obligaţia stabilită de ANRE), iar capacitatea totală de stoc este de 1,93 miliarde metri cubi în depozitele gestionate de Romgaz, depăşind stocul minim obligatoriu care era de 1,78 miliarde metri cubi, pentru toţi operatorii din piaţă'.

În total, capacitatea de stocare, incluzând Depomureş (Engie) este de circa 2,2 miliarde metri cubi ca obligaţie pentru iarna aceasta, subliniază reprezentanţii Romgaz.
Stocul minim de gaze naturale stabilit la nivel naţional pentru titularii licenţelor de furnizare care asigură aprovizionarea cu gaze naturale a clienţilor finali, pentru ciclul de înmagazinare 2017-2018, este de 18,65 milioane MWh, din care stoc aferent categoriei de clienţi finali casnici - 8,18 milioane MWh, stoc aferent categoriei de clienţi finali producători de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei - 3,46 milioane MWh şi stoc aferent categoriei de clienţi finali noncasnici 7,009 milioane MWh.

În prezent, pe piaţa românească a gazelor naturale există trei operatori pentru depozitele de înmagazinare subterană: Romgaz, Depomureş şi Amgaz. De asemenea, există 34 de societăţi de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale către consumatorii captivi - cei mai mari fiind Distrigaz Sud şi E.ON Gaz Romania şi 76 de furnizori pe piaţa en-gross.

Sursa: capital.ro