Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cluj-Napoca: Vizita Scriitoarei Fawzia Zouari!

Fawzia-ZouariVineri 3 noiembrie 2017, ora 16, la Facultatea de Litere, sala Popovici.

Întâlnirea se va desfășura în limba franceză. Intrarea este liberă.

Născută la Kef, Fawzia Zouari este o romancieră și o jurnalistă franco-tunisiană, stabilită la Paris din 1979. Doctor în literatură franceză și comparată, Fawzia Zouari a lucrat timp de 10 ani la Institutul lumii arabe unde a ocupat diverse posturi, înainte de a deveni jurnalistă la săptămânalul Jeune Afrique.

Adevărat roman autobiografic „Le corps de ma mère” (Corpul mamei mele) devoalează fără tabu relația Fawziei Zouari cu mama sa, o mamă insensibilă la confidențe și tandrețe, care incarnează societatea musulmană tradițională,  plină de ritualuri și secrete.  

Creat în 2001 la inițiativa Organizației internaționale a francofoniei, Premiul celor 5 continente ale Francofoniei recompensează „un text de ficțiune (roman, povestire, nuvelă) al unui scriitor care relevă o experiență culturală specifică ce îmbogățește limba franceză" și dorește să „pună în valoare diversitatea culturală și editorială a limbii franceze pe cele cinci continente”.

Întâlnirea cu autoarea franco-tuniziană va debuta cu ceremonia de premiere a laureaților concursului național de traducere „ Mot à monde” .

Concursul este organizat de 8 ani de Institutul Francez Cluj-Napoca în colaborare cu Organizația Internațională a francofoniei și cu universitățile românești și vizează traducerea în română a unui fragment din romanul câștigător al „Premiului celor cinci continente”.

Anul acesta, studenți de la 12 universități românești s-au întrecut în a traduce un fragment din „Le corps de ma mère” de Fawzia Zouari. În urma deliberărilor unui juriu național prezidat de reputata traducătoare Rodica Baconsky, vor fi decernate trei premii și două mențiuni.

Acordarea premiilor va avea loc în  3 noiembrie 2017 la ora 16 la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în prezența romancierei Fawzia Zouari.

Premiul I ex-aequo: Denisa BULDUR de la Universitatea din Craiova și Cristina-Florina JURCUȚIU de la Universitatea din Oradea.
Premiul III: Iulia EMBER de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Două mențiuni: Irina BĂDILOIU de la Universitatea din Pitești și Iris RUSU de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Fragmentul din roman propus spre traducere este disponibil pe blogul competiției : https://motamonde.files.wordpress.com/2017/03/extrait-mot-c3a0-monde-2017.pdf