Vi10072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Elitele: Reconfigurarea Globalizării!

ionut-balanAm scris recent că este posibil ca marele economist Stanley Fischer să fi părăsit înainte de încheierea mandatului postul de vicepreşedinte al Rezervei Federale (Fed) - sistemul de bănci centrale al Statelor Unite - fiindcă și-a dat seama de eșecul monetarismuluiși al formei de globalizare din ultimii 25 de ani.

Și mai precizam că din criză se iese cu salt tehnologic, dar cu unul adevărat, nu cu “revoluţia” IT, nu cu divertisment şi jocuri pe computer. Am ajuns la punctul la care Fischer sugera că se va schimba actuala formă de globalizarea, aşa cum s-a realizat ea în ultimele decenii. Dar cum se va produce acest lucru?Dacă Uniunea Europeană nu a realizat încă, anglo-americanii au conştientizat că lumea a devenit prea mică pentru a ne susţine pe toti şi atunci sunt necesare soluţii extensive de dezvoltare.

Din păcate, acestea nu se cunosc în prezent, şi, ca în vreme de război, resursele se concentrează, ca să finanţeze creativitatea, cercetarea, cunoaşterea necesare obţinerii saltului tehnologic cu ajutorul disciplinelor fundamentale, nu a tehnologiei informaţiei (IT) şi a marketingul.Ultimul chiar nu mai are niciun rol într-o astfel de secvenţă. Aşadar, oamenii trăiesc mai prost, nu-şi mai permit să achiziţioneze active la preţurile actuale, cumpără marfă slabă calitativ, într-un fel viaţa lor s-a cartelizat.

Asta însă cu scopul de a realiza saltul, de a genera cu ajutorul creativităţii ofertă, şi nu clişee corporatiste via marketing. Cu precizarea că dacă nu se va obţine suportul tehnologic dorit se va trece la reprimarea brutală a cererii. Cu alte cuvinte, dacă nu merge cu creativitate, care să permită susţinerea omenirii, la cât a ajuns ea în prezent numeric, se va trece la extincţie, ce echivalează, de regulă, cu purtarea de războaie.

Bine este totuşi că mai întâi se încearcă prima variantă, în ciuda faptului că vreme de 25 de ani s-au experimentat forme de înrobire a populaţiei etatisto-corporatiste, ce ne-au făcut doar să batem pasul pe loc. În loc să fie stimulate elitele din toate domeniile, pentru că doar ele aduc progresul ştiinţific. Şi din cauza încercării cultivării sclaviei şi nu a elitelor, generaţiile din această perioadă au decăzut educaţional şi au fost conduse de premieri şi preşedinţi din ce în ce mai slabi, pentru că nu degeaba se spune că popoarele au conducătorii pe care îi merită. Cu menţiunea că statele sociale şi-au înţeles prost rolul.

Socializarea nu trebuia să privească pierderile, ci educaţia, pentru a creşte nivelul de conştiinţă. Iar alături de uniformizarea educaţiei era nevoie să se repună pe tapet şi problema protejării proprietăţii, pentru ca indivizilor să le crească gradul de încredere.

Sursa: capital.ro