Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

NATO şi Rusia: Noile discuţii privind situaţia din Ucraina!

nato-rusiaOficiali de rang înalt din Rusia au avut joi, 26 octombrie, o nouă rundă de discuții cu reprezentanții tuturor celor 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv România.

Întâlnirea s-a desfășurat la cartierul general NATO de la Bruxelles și a fost una tensionată. Pe agenda discuțiilor a fost situația conflictului din Ucraina, viitorul Afganistanului şi transparenta exercițiilor militare organizate de Moscova.  Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a precizat în cadrul unei conferință de presă că NATO şi Rusia au puncte de vedere total diferite față continuarea tensiunilor din estul Ucrainei, țară vecină României.

Jens Soltenberg spune că situația de securitate este fragilă, iar observatorilor internaționali nu li se permite accesul la granița dintre Ucraina şi Rusia, locul pe unde se presupune că ar fi alimentate cu armament trupele separatiste.Reprezentanții statelor NATO au reproșat Moscovei şi lipsa de transparentă în organizarea exercițiului ZAPAD 17, o mobilizare militară care a inclus zeci de mii de militari ai armatelor Federației Ruse și Belarusului. Inițial, Moscova a informat că antrenamentele vor include puțin peste 10.000 de soldați.

Analizele făcute de NATO arată că au fost implicați peste 50.000. Secretarul General al NATO a precizat că ambele parți au ajuns la concluzia că prezentarea detaliată a acestor exerciții este utilă şi ar putea evita accidente. Rusia a criticat creșterea numărului de trupe NATO în Ţările Baltice, Polonia, Bulgaria şi România. Alianța spune că măsura era necesară după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi alimentarea de către Moscova a conflictului din estul Ucrainei.

Cât despre situația conflictului din Afganistan, zonă unde România participă cu trupe de 15 ani, șeful NATO spune că analizele celor două părți diferă considerabil. Există, însă, un interes comun: asigurarea stabilității şi securității Afganistanului.

După momentul anexării Crimeei, 21 martie 2014, reuniunile dintre NATO şi Rusia au avut loc rar. Aproape doi ani au fost înghețate relațiile la acest nivel, ele fiind reluate abia anul trecut.

Sursa: libertatea.ro