Ma06282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

ICR Istanbul: Participarea la noua ediţie a Zilei Europene a Limbilor!

afis-ziua-europeana-limbiInstitutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul sărbătorește anul acesta, pentru a șaptea oară consecutiv, Ziua Europeană a Limbilor, cel mai important și amplu eveniment al rețelei europene a institutelor culturale naționale (EUNIC).

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 28 octombrie 2017, între orele 12:00 -18:00, la Centrul de Congrese Istanbul, în cadrul celei de-a 32-a ediție a Târgului IEFT - târg de consultanță educațională pentru studii în străinătate.
La ediția 2017 se vor implica în organizarea evenimentului douăsprezece institute culturale și misiuni diplomatice europene din Istanbul: Consulatul General al Republicii Grecia Sismanoglio Megaro, Consulatul General al Bulgariei, Consulatul General al Elveției, Consulatul General al Poloniei, Centrul Educațional Olandez, Forumul Austriac de Cultură, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Istanbul, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Român din Istanbul.


Sloganul de anul acesta pornește de la un binecunoscut proverb turcesc: „O limbă știută înseamnă un om, două limbi știute fac cât doi oameni”.
Diversitatea culturală și lingvistică va fi sărbătorită pe parcursul a șase ore prin derularea în paralel a diferite activități cultural-artistice de la cursuri demonstartive de limbă, jocuri lingvistice interactive, speak-dating, identificarea de cuvinte comune până la concurs de vânătoare de comori. Fiecare institut va avea propriul stand de prezentare, publicul putând afla informații despre limba și cultura celor douăsprezece țări participante. Premiile competițiilor vor consta în cursuri gratuite de limbă, mici obiecte de promovare a țării și multe surprize.


ICR Istanbul va avea la standul de prezentare materiale informative depre evenimentele organizate, pliante și flyere, va susține un curs introductiv de limba română pentru străini, cu o durată de 45 minute. De asemenea, vom  participa la jocuri și activităţi lingvistice comune „European Language Jeopardy/ Q & A”, „Speak - Dating”, „Treasure Really”, „cuvinte comune”, „Turnul Babel”.


De asemenea, ICR Istanbul va acordara premii precum: curs gratuit de limbă română pentru o persoană, mici obiecte de artizanat (ceramică de Horezu) și dulciuri românești.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” se află la cea de-a șaptea participare consecutivă la cel mai amplu maraton de activități pe tema multilingvismului și interculturalității. Scopul participării îl constituie atât celebrarea Zilei Europene a Limbilor, cât și promovarea limbii și culturii române ca parte integrantă a culturii europene.


Prin alăturarea la acest eveniment, care încurajează învățarea limbilor străine, ICR Istanbul urmărește și atragerea unei noi categorii de public (studenți) și menținerea relațiilor de colaborare cu celelalte institute culturale, misiuni diplomatice europene din Istanbul şi cu importanți operatori educaționali din Istanbul (Târgul IEFT).

Luând în considerare că fluxul anual de vizitatori ai târgului este în medie de 50 de mii de persoane, contextul de anul acesta reprezintă o bună oportunitate de a face cunoscute cursurile de limba română, evenimentele organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, cât și activitățile clusterului EUNIC.